Novalić: I ove godine podrška privredi Srebrenika

0

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić u okviru posjete Tuzlanskom kantonu danas je posjetio i Srebrenik.

Sa gradonačelnikom je razgovarao o izgradnji putne infrastrukture te pomoći privredi. Upoznao se sa suštinskim potrebama ovog grada, te najavio nastavak podrške Vlade FBiH prioritetnim projektima ove lokalne zajednice.

– I ove smo godine, kao i prošle, osigurali direktnu pomoć privredi. Kako smo i najavili ove godine ide 105 miliona KM privredi. Srebrenik je prošle godine veoma dobro prošao kada su u pitanju izvoznici. Ovde je čak i jedan izvoznik koji je dobio maksimalan iznos od 700 hiljada KM. Ove godine to su dominantno i obrti i drugi prerađivački kapaciteti – rekao je premijer Novalić.

Gradonačelnik Omerović kazao je da je s premijerom razgovarao o stavljanju u funkciju poslovne zone Breza, kao najvećeg privrednog potencijala Srebrenika, te potrebne infrastrukture za ovu poslovnu zonu.

Kazao je da je dogovorena podrška Vlade za projekte u oblasti sporta i rekreacije, kao i projekata iz oblasti vodosnabdijevanja, koji su veoma bitni za Srebrenik.

Dodao je također da veoma korisnim smatra pozitivnu promjenu zakona, prevenstveno o stvarnim pravima, građevinskom zemljištu i zakona o prostornom uređenju.

– Izmjenama ovih novih zakona uveliko će biti otklonjene sve barijere koje su opterećivale sve lokalne zajednice koje se tiču otvaranja novih poslovnih zona i subjekata. To je snažana podrška i motivacija za razvoj privrede svake lokalne zajednice – dodao je Omerović.