Novalić – Heidari: Jačanje saradnje s Iranom u brojnim oblastima privrede

0

Premijer FBiH Fadil Novalić primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Islamske Republike Iran u BiH Mahmouda Heidarija.

Ocjenjujući odnose dvije zemlje izuzetno bliskim i prijateljskim, sagovornici su se složili da postoji veliki prostor za proširenje saradnje u oblasti ekonomije. To dobija posebno značenje nakon ukidanja međunarodnih ekonomskih sankcija prema Iranu i predstavlja novu stranicu u međusobnim odnosima.

Posebno su istaknute mogućnosti za razvoj saradnje u oblasti turizma, poljoprivrede i stočarstva, drvne industrije, petrohemije, nano tehnologija, u čemu je Iran jedna od vodećih zemalja svijeta, te kulture.

Dogovoreno je uspostavljanje bližih kontakata federalnih ministarstava koja su neposredno vezana za privredu i ekonomskog odjela Ambasade Irana, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Iranski ambasador je pozvao Novalića da s delegacijom privrednika iz BiH posjeti Iran kojom prilikom bi bili predstavljeni potencijali naše privrede. Također, najavio je mogućnost posjete iranskih investitora BiH, istakavši velike potencijale privrede u FBiH. Naglasio je da je vrijeme za produbljivanje odnosa dvije zemlje na svim poljima.

– Odnosi između Irana i BiH, bez obzira na blokade, nikada nisu prestali funkcionirati. Mi kao mala zemlja trebamo velike prijatelje, a to u Iranu imamo – naglasio je Novalić.