Nova šansa: Sarajevo ipak dobija letove za Skandinaviju?

0

Otvoren je novi Javni poziv za subvencioniranje aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo raspisala je Javni poziv za subvencioniranje aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo u svrhu razvoja turizma.

Period realizacije aktivnosti Programa je do 31. decembra 2024.

Cilj javnog poziva jeste razvoj turizma na području Kantona Sarajevo subvencioniranjem aviokompanija radi uspostavljanja novih destinacija, povećanja broja putnika u aviosaobraćaju i osnaživanje turističkog sektora.

Pravo učešća na Javni poziv imaju pojedinačne aviokompanije koje su registrovane za pružanje usluga avio-saobraćaja i koje ispunjavaju Kriterije za odabir prijava i dodjelu sredstava:

  • Aviokompanije koje donesu odluku da uspostave bazu na Međunarodnom aerodromu Sarajevo,
  • Aviokompanije koje otvaraju nove destinacije za Sarajevo (destinacije prema kojima sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo nije bilo redovnih letova od aviokompanija tokom dvanaest mjeseci prije datuma namjeravanog obavljanja prvog leta),
  • Aviokompanije koje uvode jednu ili više strateških ruta za Sarajevo, u skladu s listom strateških ruta definisanom od strane Međunarodnog aerodroma Sarajevo,
  • Aviokompanije koje uvode letove na postojećim strateškim rutama iz/za Sarajevo, a na kojima trenutno ima uspostavljeno 5 ili manje letova sedmično
  • Aviokompanije koje uvode dugolinijske letove u trajanju preko šest sati za Sarajevo.

Podsjetimo da je nekoliko kompanija najavilo uspostavljanje letova iz Sarajeva nakon što su ispunili uslove za subvencije po prethodnim javnim pozivima. Glavna vijest je svakako da će Ryanair od proljeća pokrenuti linije ka najmanje šest gradova.

Ono što je ostalo otvoreno je uspostavljanje linija za Skandinaviju gdje živi veliki broj naših ljudi. Stoga se očekuje da se na ovaj poziv javi kompanija koja će uspostaviti letove ka tom dijelu Evrope.

Podsjetimo, kompanija Norwegian Air Shuttle koja planira uspostavu letova prema Skandinaviji, nije dostavila svu potrebnu dokumentaciju zahtijevanu prethodnim Javnim pozivom.

Ukoliko dođe do uspostave ovih letova, Sarajevo će narednu sezonu biti povezano s Evropom bolje nego ikada do sada.