Nova pravila zaustavljaju izgradnju u Sarajevu

0

Studija o zagađenju zraka bi mogla zaustaviti gradnju u Sarajevu, ukoliko to pokaže analiza regulacionih planova i urbanističkih projekata. Na potezu su načelnici općina ali i Grad Sarajevo. Investitori su već dobili obavijest, javio je O kanal.

Na adrese građevinskih firmi koje grade u Gradu Sarajevu počele su dolaziti obavijesti o mogućoj zabrani rada, i to na šest mjeseci. Posljedica je to odluka Vlade KS da podrži studiju o urbanim ventilacijskim koridorima i uticaju visokih zgrada, a koja između ostalog predviđa da se u narednih šest mjeseci vrši ispitivanje kvaliteta zraka. Zbog toga bi svi građevinski radovi mogli biti zaustavljeni na pola godine.

Autori studije pojasnili su da će investitori, kako bi nastavili projekte, morati prikupiti mišljenje Zavoda za planiranje razvoja o uticaju tog konkretnog zahvata na kvalitet zraka u gradu. U praksi to znači da bi investitori mogli mnogo izgubiti.

Ukoliko je, naprimjer, investitor dobio urbanističku dozvolu za izgradnju zgrade, počeo realizaciju investicije, ili čak podigao kredit za tu namjeru, sada će morati sačekati da općina odluči da li njegova investicija šteti ventilacijskom koridoru i da li će uopšte biti realizovanja.

Studijom bi bila zabranjena i gradnja u zoni od 20 metara od rijeke Miljacke, kao i na rubu glavne saobraćajnice koja se proteže od Stupske petlje do Marijin dvora. Ono što bi najviše moglo izmijeniti Grad Sarajevo jeste ograničenje izgradnje visine od 20 metara u širem području Sarajeva.

Jedno je jasno – načelnici općina i čelnici Grada Sarajeva sada moraju uraditi analize svih regulacionih planova i revizije urbanističkih dozvola, javlja O kanal.