Nova pravila u Evropi: Skuplji parking za SUV-ove

0

Nakon Pariza, i njemački će gradovi naplaćivati veće naknade za parkiranje SUV-ova. Od marta će se u Koblenzu primjenjivati nove cijene parkiranja koje se temelje na veličini vozila.

Ko želi parkirati SUV u francuskoj prijestolnici od septembra će morati platiti 18 eura po satu. Šest sati parkiranja u Parizu trebalo bi koštati 225 eura.

Pariz je dogovorio te stope nakon referenduma. Nova tarifa se ne odnosi na stanovnike Pariza, već samo na ljude koji dolaze u grad izvana.

Ekološka organizacija Deutsche Umwelthilfe (DUH) smatrala je da je ovo dobra ideja te je, zajedno s organizacijom za zaštitu okoliša Greenpeace i Udruženje za zaštitu okoliša i prirode (BUND), pozvao na slična pravila za veće njemačke gradove.

Jedan od prvih gradova koji je to uveo od marta a je njemački grad Koblenz. Od marta se uvodi osnovni iznos od 23,40 eura godišnje (0,45 sedmično) koji se množi s varijabilnim faktorom na temelju dimenzija vozila, prenosi Hak revija.

Za razliku od Pariza, nove cijene odnosit će se uglavnom na stanovnike grada.

Vozači moraju platiti najmanje 100 eura godišnje. Parkirna karta za SUV-ove košta još više.

Za Smart Fortwo će trebati platiti 104,87 eura za godinu dana. Vlasnici novog VW Golfa plaćat će 179,12 eura, a cijena kompaktnog SUV-a Volkswagen Tiguana koji emitira više CO2 uskoro će biti 196,23 eura.