Nova njemačka vlada naslijedit će solidnu ekonomiju

0

Nova njemačka vlada naslijedit će ekonomiju koja posljednjih mjeseci bilježi ubrzani rast aktivnosti, pokazao je u ponedjeljak izvještaj centralne banke.

“Ekonomija će vjerovatno, u cjelini gledano, snažnije porasti u trećem tromjesečju nego u proljeće”, saopćio je Bundesbank u mjesečnom izvještaju za septembar koji prenosi agencija Hina.

Najveća evropska ekonomija oporavila se od slabog početka godine zahvaljujući ublažavanju ograničenja koja su uvedena kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

“U ljeto 2021. nastavljen je oporavak njemačke ekonomije koji je započeo u proljeće”, saopćio je Bundesbank.

Posebno su se snažno oporavili lična potrošnja i uslužni sektor, zahvaljujući ublažavanju koronaograničenja, koja su u međuvremenu u velikoj mjeri ukinuta, dodaju. 

Industrija pak trpi zbog problema s nabavkom intermedijarnih proizvoda i sirovina.

“Posljedica je kontinuirano znatno zaostajanje nivoa proizvodnje za snažnom potražnjom. Industrijska je proizvodnja u julu, doduše, porasla prvi puta u četiri mjeseca, ali to se uglavnom može pripisati ljetnim praznicima”, upozoravaju.

Javnost u Njemačkoj trenutno je zaokupljena nedjeljnim parlamentarnim izborima. Nepotpuni službeni rezultati objavljeni jutros pokazali su da su socijaldemokrati osvojili tijesnu većinu od 25,7 posto glasova, u usporedbi s 24,1 posto CDU/CSU-a.

Dvije velike stranke počele su razgovore o opetovanoj uspostavi velike koalicije, piše dpa.

Poslovni čelnici pozvali su ih da izbjegnu političku neizvjesnost i da oforme koaliciju što je prije moguće, dodaje agencija.