Nova investicija svjetskog lidera u prozvodnji kreča u Republici Srpskoj

0

Vodeći svjetski proizvođač kreča i proizvoda od krečnjaka Carmeuse, zvanično je otvorio novo postrojenje za proizvodnju filera u Doboju, koje je rezultat ulaganja između dva i tri miliona eura.

Carmeuse nastavlja sa investicijama, donoseći nove tehnologije, potstičući razvoj ključnih industrija, a time i razvoj čitave ekonomije Republike Srpske. Otvaranju novog pogona prisustvovali su ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, direktor kompanije Carmeuse za Evropu Andre Jacquemart, kao i druge zvanice iz javnog i privatnog sektora kao i predstavnici medija.

„Nova investicija kompanije Carmeuse veoma je značajna za Republiku Srpsku jer, pored toga što obezbeđuje radna mjesta, pokreće i unapređuje razvoj ključnih privrednih grana zemlje, kao što su energetski sektor, građevinarstvo, proizvodnja čelika i druge“, izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić.

„Investiciona ulaganja u proizvodne kapacitete i rudnika i fabrike, od dolaska Carmeuse u Republiku Srpsku iznose preko 30 miliona evra, a ovo svakako neće biti kraj našim ulaganjima u regionu“ rekao je direktor kompanije Carmeuse za Evropu Andre Jacquemart i dodao „Veliko nam je zadovoljstvo što otvaramo ovaj savremeni pogon, a posebno što imamo podršku Ministarstva i naših partnera koji su danas sa nama“.

„Zahvaljujući dosadašnjim investicijama Carmeuse je učvrstio svoju lidersku poziciju u Bosni i Hercegovini, a i šire kako po kapacitetu, tako i po tehnologiji kojom raspolaže”, rekao je direktor prodaje Carmeuse za Balkan Saša Božić. „Pouzdanost, stabilnost i profesionalni odnos, rezultira uspješnom saradnjom kompanije Carmeuse sa velikim sistemima iz ključnih pokretačkih industrija u zemlji.“

Stabilan i pouzdan sistem dostave, proizvodi koji su u skladu sa najvišim evropskim standardima (ISO 9001 i ISO 14001), dostupnost velikih količina rezervi i garancije, glavni su razlozi zbog kojih je kompanija Carmeuse pouzdan partner privrede. Podrška lokalnoj zajednici zauzima veoma važno mjesto u poslovanju, pa je tako u poplavama iz 2014. Carmeuse donirao 40.000 evra, kao duplirani iznos doborovoljnih priloga svih zaposlenih u kompaniji u celom svetu. Carmeuse u Republici Srpskoj prisutan je od 2008. godine i se bavi proizvodnjom kreča, hidrata, krečnjaka i mljevenog krečnjaka. Investiciona ulaganja u proizvodne kapacitete i rudnika i fabrike tokom godina poslovanja u Republici Srpskoj su neprekidno u toku, a do sada je uloženo ukupno preko 30 miliona evra. Trećina od ukupno 85 zaposlenih u Carmeuse radi na novom pogonu za proizvodnju filera.

Carmeuse je vodeći svjetski proizvođač kreča i proizvoda od krečnjaka, sa više od 150 godina iskustva u proizvodnji i preradi visokog kalcijum krečnjaka i dolomita u kreč, kao i krečnih proizvoda za industrijske i komercijalne kupce. Sedište Carmeuse grupacije se nalazi u Louvain la Neuve, u Belgiji, i prisutna je na oko 90 lokacija u 18 zemalja Zapadne i Istočne Evrope, Severne Amerike, Azije i Afrike. Sa 4.000 zaposlenih, Carmeuse proizvede više od 13 miliona tona kreča i 33 miliona tona krečnjaka i agregata godišnje. Glavna tržišta Carmeuse-a su industrije gvožđa i čelika, građevinska industrija i životna sredina. Osnovne vrijednosti kompanije su dugoročnost, kvalitet, odgovornost, efikasnost i poštovanje.