Nova generacija BMW serije 5 Touring

0

Kompanija BMW je konačno prikazala svijetu Touring verziju serije 5 koja će oficijalni debi imati na sajmu automobila u Ženevi.

Ovo je druga varijanta ekskluzivnog BMW modela koji je razvijan specijalno sa evropskim tržištem na umu. Očigledno je da BMW 5-Series Touring posjeduje sve prednosti identične lake šasijske tehnologije koja je primijenjena na sedan modelu.

Kapacitet prtljažnika je porastao na 570 litara sa zadnjim sjedištima na mjestu i može dostići 1.700 litara kada su ona spuštena. Zadnja klupa dolazi sa podjelom 40:20:40, dok kompakt sada sadrži prozore koji se mogu nezavisno otvarati i posjeduje automatsko podizanje vrata gepeka, prenosi portal Autoexclusive.rs.

Nova serija 5 Touring biće dostupna sa četiri opcije motora, počevši od dvije benzinske jedinice modela 530i Touring koja će biti napajana poznatim dvolitarskim agregatom sa 248 ks, turbo punjenjem i četiri cilindra, dok 540i model dobija trolitarski šestocilindrični motor koji posjeduje 335 ks i 450 Nm obrtnog momenta.

Inicijalni dizel opseg uključuje modele 520d koji nudi 187 ks iz dvolitarskog motora sa četiri cilindra i 530d koji posjeduje trolitarsku jedinicu sa 261 ks i 620 Nm obrtnog momenta. Posljednji može biti kupljen sa opcijom X-Drive pogona na sva četiri točka.

Nova serija BMW 5 Touring takođe posjeduje iste napredne tehnološke karakteristike kao i njegov brat sa četvoro vrata, što znači da posljednji informativno zabavni sistem dolazi sa displejem od 10,25 inča i kontrolom putem pokreta, zadnjim displejima na podizanje i čitavim opsegom aktivnih sigurnosnih sistema, koji uključuju nadzor prilikom preticanja i upozorenje na prioritete, asistenciju prilikom promjene trake, održavanja pravca i aktivnu kontrolu krstarenja sa stani kreni funkcijama.

Kompanija BMW tvrdi da će njihova nova linija 5-Series Touring startovati u junu, sa dodatnim varijantama koje će se pridružiti opsegu do kraja godine.