Nova banka od danas novi vlasnik Sberbanke Banjaluka

0

Nova banka Banjaluka od danas je novi vlasnik Sberbanke Banjaluka jer je završen prenos vlasništva, saopšteno je iz Agencije za bankarastvo Republike Srpske.

Iz Agencije su naveli da je završen proces prodaje akcija Sberbanke i prenos vlasništva, te da su ubijeđeni da se nastavlja potpuna sigurnost i kontinuitet poslovanja Sberbanke Banjaluka.

U saopštenju se navodi da su pravovremenim djelovanjem svih interesnih strana u samom procesu postignuti najvažniji ciljevi – očuvanje stabilnosti finansijskog sistema Republike Srpske i zaštita sredstava klijenta i deponenata.

“Agencija za bankarstvo Srpske preduzela je ključne aktivnosti iz svoje nadležnosti, definisane Zakonom o bankama i Zakonom o Agenciji, te je pokrenula postupak restrukturisanja Sberbanke Banjaluka, na osnovu odluke o pokretanju postupka restrukturisanja ove banke”, podsjetili su u saopštenju.

Analizom stanja je utvrđeno da se restrukturisanjem banke postižu svi pojedinačni ciljevi, a posebno se ističu zaštita deponenata, sredstava i druge imovine klijenata, te izbjegavanje većeg štetnog uticaja na finansijsku stabilnost, uključujući i njegovo širenje na tržišnu infrastrukturu, kao i održavanje tržišne discipline.

“U navedenom procesu, cijeneći sve mogućnosti date zakonom, na osnovu svih analiziranih i dostupnih opcija, usvojen je plan restrukturisanja kroz prodaju akcija na osnovu ponude dostavljene od Nova banka Banjaluka”, navodi se u saopštenju.

Nova banka kupila je Sberbanku Banjaluka početkom marta ove godine.

Srna