Nova akvizicija moćnog Slovenca koji je izgradio fabriku u BiH

0

Firma Elka koja je u vlasništvu slovenske grupacije Iskra, preuzela je 50 posto udjela u kompaniji Elkakon za proizvodnju industrijskih vodiča, što je četvrta akvizicija Iskre u Hrvatskoj, izvijestila je Elka.

Ugovor o preuzimanju vlasničkog udjela u Elkakonu potpisan je jučer u Zagrebu.

Kompanija Elkakon osnovana je krajem 2003. godine i njome je nastavljena višegodišnja proizvodnja okruglih i profilnih industrijskih vodiča firmi osnivača. Proizvodni kapacitet Elkakona od oko 1.150 tona godišnje svrstava tog proizvođača među veće u Hrvatskoj i susjednim zemljama u asortimanu okruglih i profilnih industrijskih vodiča. Polovina vlasničkog udjela ostaje u rukama kompanije Končar – distributivni i specijalni transformatori.

Investicije u Bosni i Hercegovini

Osim agresivnog širenje po Hrvatskoj, Iskra je u svoju ekspanziju ozbiljno uključila i Bosnu i Hercegovinu. Kako je BiznisInfo.ba ranije pisao, početkom ove godine završena je izgradnja novog proizvodnog objekta kompanije “Iskra Tela L” u Laktašima kod Banjaluke, Iskrine “kćerke-firme” u BiH.

“Iskra” d.o.o. Slovenija je kompanija koja je osnovana 1946. godine sa tradicijom dugom 78 godina u proizvodnji industrijske elektronike, energetike i telekomunikacione opreme.

“Iskra Tela L” d.o.o  u Laktašima osnovana je 2007. godine kao kćerka firma i trenutno se bavi proizvodnjom industrijske elektronike, TV antena, kondezatora i brizganjem termoplasta i duroplasta.

Iskra u BIH već odranije ima proizvodnju i oko 100 zaposlenih a plan je da zaposle 500 radnika.

Ovom investicijom u BiH “Iskra” jača vlastiti položaj u regiji i u svjetlu očekivane integracije BiH u Evropsku uniju. Investicija u Laktašima, prema ranijim procjenama, vrijedna je 15 miliona eura, a slovenačka grupacija će proširiti proizvodne aktivnosti u svom elektro biznisu, sa ciljem optimizacije troškova poslovanja.

O preuzimanju Elkakona

Šošek je jučer komentirao preuzimanje vlasništva u Elkakonu.

– Ovo je za Iskra grupaciju svojevrsno zaokruživanje transakcije preuzimanja kabelskog businessa, ali i proširenje saradnje i partnerstva s grupacijom Končar. Radi se o dva regionalna branda koja su globalno prisutna sa svojim proizvodima i integralnim rješenjima. Vjerujem da Iskra i Končar mogu intenzivnije sarađivati i na drugim poljima te ovu akviziciju vidim i kao prvi korak u tom smjeru – izjavio je glavni direktor i većinski vlasnik Iskre Dušan Šešok.

Iskra je prvo 2019. godine postala vlasnik Remontnog brodogradilišta NCP u Šibeniku, potom joj je 2021. godine pridružena zagrebačka tvornica kablova Elka, da bi nakon toga ta slovenska korporacija postala i većinski vlasnik splitske firme Elmap, proizvođača automatizacije za uređaje za pročišćivanje otpadnih i pitkih voda, podsjeća Hina.