Norveška je u recesiji

0

Norveška ekonomija smanjila se i u trećem tromjesečju i stupila u recesiju, uz posustalu inozemnu potražnju za plinom, pokazali su podaci statističkog ureda.

U razdoblju od jula do septembra norveški BDP smanjio se za 0.5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je bilježio isti postotni pad. U prva tri ovogodišnja mjeseca porastao je za 0.2 posto. To bi značilo da je Norveška u trećem tromjesečju stupila u recesiju, koja se definira kao pad aktivnosti dva tromjesečja zaredom.

Kada se izuzmu naftni i plinski sektor i oprema, BDP je u razdoblju od jula do septembra porastao za 0.1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je stagnirao. Na početku godine porastao je za 0.1 posto. Potrošnja domaćinstava porasla je za 0.5 posto, poduprta nabavom dobara u inozemstvu i uslugama povezanima s turizmom.

Državna potrošnja porasla je za 0.9 posto, oslonjena na izdvajanja za obranu. Bruto ulaganja kompanija u fiksni kapital smanjila su se pak za 2.1 posto, odražavajući oštar pad potrošnje na okeanski transport.

Hina