Northvolt ulaže 4,5 milijardi eura u pogon u Njemačkoj

0

Švedski proizvođač baterija Northvolt počeo je s gradnjom tvornice baterija u Njemačkoj u koju planira uložiti 4,5 milijardi eura.

Pogon nedaleko od gradića Heidea u sjeverozapadnoj saveznoj zemlji Schleswig-Holstein proizvodit će do milion baterijskih ćelija za električne automobile i otvoriti 3.000 radnih mjesta. Početak proizvodnje planiran je za 2026. godinu.

Northvolt planira masovnu proizvodnju “najzelenije” baterije na svijetu. Postrojenje će za hlađenje koristiti pročišćene tehnološke otpadne vode, a višak topline mogao bi se koristiti u potencijalnom sustavu grijanja Heidea, grada s oko 22.000 stanovnika.

U planu je i gradnja pogona za reciklažu starih baterija za električne automobile.

– Tvornica će dati poticaj cijelom Schleswig-Holsteinu, a posebno njegovoj zapadnoj obali – rekao je ministar gospodarstva te savezne zemlje Claus Ruhe Madsen.

Northvolt pak ističe da su Heide izabrali zbog obilne energije vjetra na toj lokaciji. Prva farma vjetroelektrana u Njemačkoj izgrađena je još 1987. godine u obližnjem okrugu Dithmarshen, podsjetili su.

Uz izvršnog direktora Northvolta Petera Carlssona i premijera Schleswig-Holsteina Daniela Guenthera, na ceremoniji polaganja kamena temeljca za novu tvornicu trebali bi biti prisutni i kancelar Olaf Scholz i ministar gospodarstva Robert Habeck, prenio je SEEbiz.