‘Nobil’ gradi novu halu: Investicija od 700.000 KM

0

Najveći proizvođač madraca u BiH, firma „Nobil“ iz Nove Bile kod Travnika, započeo je još jednu investiciju. Riječ o gradnji još jedne proizvodne hale na površini od 2.000 kvadratnih metara.

Tu će biti smještena krojnica sa novim mašinskim parkom, kabinet za internu obuku radnika i skladište. Radi se o investiciji koja će koštati između 600.000 i 700.000 KM, kazala je Sandra Vukadin, direktorica „Nobila“ za travnik-grad.info.

Osnovni proizvod ove tvornice koja zapošljava 105 radnika su madraci. U Novoj Biloj proizvodi se 22 vrste madraca za bosanskohercegovačko tržište i 40 vrsta za izvoz, a najviše za slovenačko tržište.

Proizvode se i kreveti za tržište Njemačke, Hrvatske i Slovenije, a uskoro i za austrijsko tržište.

Mi godišnje proizvodimo 30.000 madraca i 6.000 kreveta, a 70 posto naše proizvodnje namjenjeno je za izvoz, ističe direktorica Vukadin.

U novom pogonu previđen je i kabinet za internu obuku jer radnici koji dođu da rade sa odgovarajućom stručnom spremom za ovu vrtsu proizvodnje moraju proći obuku. Obrazovanje koje stiču u strukovnim školama nije dovoljno.

Na konkurse za radna mjesta u proizvodnji često se javljaju i osobe koje imaju visoku stručnu spremu. Na nedavno raspisani konkurs za šest radnih mjesta stiglo je 250 prijava, a među njima je bio i veliki broj osoba sa visokom stručnom spremom. Zbog toga se u „Nobilu“ velika pažnja posvećuje obuci radnika.

(Travnik.grad.info / BiznisInfo)