NLB želi veći udio u FBiH i ulazak na dva nova tržišta

0

Blaž Brodnjak, predsjednik uprave NLB grupe, rekao je da je bankarski sektor u regionu snažan i po pitanju kapitala i likvidnosti i na istorijskom nivou stabilnosti.

Naveo je da će vjerovatno biti još ukrupnjavanja jer je situacija u pojedinačnim zemljama različita.

– U Crnoj Gori smo zadovoljni pozicijom koju imamo po aktivi. Potencijalno vidimo sebe u ukrupnjavanju na tržištima gdje imamo relativno manju poziciju (Federacija BiH) i ulazak u Hrvatsku i Albaniju gdje nas uopšte nema. Na taj način zaokružili bismo cijeli Zapadni Balkan – kazao je Brodnjak za podgoričke Vijesti.

U Crnoj Gori su zastupljeni sa oko 16 posto, kupili su Komercijalnu banku i napravili manji akvizicijski korak.

– Zainteresovani smo za ulazak u Hrvatsku gdje još nismo prisutni zbog neriješenih problema koji datiraju još iz bivše Jugoslavije – objasnio je Brodnjak.

On je istakao da pripada generaciji koja javno tvrdi da imamo ne samo priliku, nego i odgovornost, da pustimo prošlost iza sebe i da dođemo do dogovora koji će omogućiti svjetliju budućnost u regionu.

– NLB je dobro pozicionirana, prirodni je i strateški partner za Hrvatsku jer je ona treći ili četvrti trgovinski partner sa Slovenijom i Srbijom i najznačajniji partner u BiH. U tako povezanom regionu mi možemo biti oslonac za trgovinsko finansiranje i praćenje trgovinskih i robnih tokova. NLB vidim kao regionalnu platformu za rast blagostanja i kreiranja bolje budućnosti za naš region, koji je naš dom – kazao je Brodnjak.