NLB: Širenje u Srbiji, ulazak u Albaniju

0

Londonska berza obilježila je prvu godišnjicu uvrštenja Nove Ljubljanske banke (NLB) koja je na najvećem evropskom tržištu kapitala zastupljena globalnim vlasničkim potvrdama (GDR).

“Uvrštavanje u Londonu posebna je privilegija jer donosi pristup globalnim ulagačima i globalnoj finansijskoj industriji”, rekao je predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak, javlja Delo, prenosi Investitor.me.

Model privatizacije NLB-a može biti model za cijelu regiju. NLB je sada u vrlo dobroj formi, isplatila je prve dividende i rezultati su u skladu s očekivanjima, dodao je.

Nova ljubljanska banka planira proširenje, a osim jačanja u Srbiji kupovinom Komercijalne banke, potencijalno tržište je Albanija, kazao je Brodnjak, dodajući da model privatizacije NLB-a može biti model za cijelu regiju.

NLB je, prema njegovim riječima, u vrlo dobroj formi, isplatila je prve dividende i rezultati su u skladu s očekivanjima.

Brodnjak je kazao da NLB planira da obnovi poslovanje s leasingom i faktoringom početkom sljedeće godine, a sve obaveze i ograničenja padaju na prodaju osiguranja NLB Vita.

Gotovo 180 miliona eura NLB Global Certificate of Ownership (GDR) trgovalo se na Londonskoj berzi od kada je kotacija započela 14. novembra prošle godine.

Cijena udjela je varirala, ali danas iznosi 55 eura, što je nešto više nego na početku uvrštenja prošle godine (51,50 eura).

NLB planira izdavanje i podređenih obveznica, a u saradnji s UBS Investment Bankom priprema niz sastanaka s investitorima obveznica širom Evrope između 6. do 8. novembra.