NLB privukao 120 miliona eura

0

Nova ljubljanska banka (NLB) je uspješno dovršila emisiju podređenih obveznica na međunarodnim tržištima kapitala u iznosu od 120 miliona eura.

Riječ je, kako je saopštila banka, o obveznicama s rokom dospijeća preko 10 godina i mogućnošću prijevremene otplate nakon pet godina.

Potražnja dobro informisanih ulagača bila je znatno veća od ponude – knjiga naloga prešla je 290 miliona eura, prenio je Investitor.me.

Izdavanje podređenih obveznica za uvrštenje u dodatni kapital kojim upravljaju UBS Europe i NLB, prva je međunarodna kapitalska transakcija nakon uspješne privatizacije banke.

Istovremeno, kako su ocijenili, to jedna od rijetkih transakcija na tržištima kapitala koju su izdali bankarski izdavaoci iz regije.

“Uspjeh transakcije potvrđuje snažno povjerenje ulagača u čvrstinu poslovnog modela NLB-a i našu zacrtanu strategiju”, rekao je Archibald Kremser, izvršni direktor NLB-a.

Izdavanje obveznica omogućiće NLB-u da ojača i optimizuje svoju kapitalnu strukturu, kako je predviđeno nakon dovršetka javne ponude dionica, dodao je on.

Baza investitora je raznolika i uključuje međunarodne i regionalne investitore, uglavnom iz Njemačke, Velike Britanije, Austrije, Hrvatske i Slovenije. Međunarodne finanansijske institucije, penzioni fondovi i upravljaći međunarodnim fondovima takođe su bili zainteresovani, dodala je banka.

Obveznice s prinosom od 3,65 odsto godišnje i bonitetnom ocjenom BB (S&P) ocjenom danom izdavanja uvrštene su u trgovanje na Luksemburškoj berzi.