NLB otvara IT centar u Beogradu koji će zaposliti 40 ljudi

0

Ljubljanska NLB banka planira da otvori u Beogradu IT centar nakon kupovine beogradske Komercijalne banke, pošto ima problem da popuni upražnjena mjesta za istraživanje i razvoj u Sloveniji.

Banka je navela da je potražnja za stručnjacima za podatke, analize, IT analitičarima, programerima porasla kako se banka postepeno digitalizuje, ali dodaje da “nema dovoljno kvalifikovanog osoblja u Sloveniji”, prenijela je danas agencija STA.

– Takmičimo se da dođemo do ovakvih stručnjaka sa ostalim slovenačkim kompanijama, kao i s međunarodnim kompanijama, za koje radnici rade na daljinu iz Slovenije – rekla je Vesna Vodopivec, direktorica u ljudskim resursima NLB banke.

Ona je rekla da obrazovni sistem ne stvara dovoljno stručnog osoblja da se popune ovakvi poslovi, dok visoko oporezivanja rada otežava daljinsko zapošljavanje radnika.

– Bez ozbiljnog napretka u ovim oblastima, nećemo biti u mogućnosti da brzo popunimo praznine, zbog čega ćemo biti prinuđeni da prebacimo bar dio razvojnih sposobnosti u Srbiju – dodala je ona, prenosi Tanjug.

Centar u Beogradu će imati oko 40 IT eksperata i stručnjaka za podatke koji će raditi na zadacima za banku, uz programere koji već rade iz Slovenije.

Beograd se razvio u tehnološko čvorište nakon što je Srbija pokrenula Digitalni projekat prije deset godina i prilagodila obrazovni sistem projektu.

– Nije slučajno što je NLB grupa izabrala Beograd – navela je banka.