NLB dala najveću ponudu za Komercijalnu banku

0

Najbolja neobavezujuća ponuda za državni paket akcija srbijanske Komercijalne banke koji čini 83,23 posto od ukupno izdatih običnih akcija ove banke iznosi 450 miliona eura, nezvanično saznaje Danas. Ovu ponudu dala je slovenačka NLB banka.

Druge dvije ponude dali su AIK banka 430 miliona eura i austrijska Raiffeisen banka 390 miliona eura.

Komercijalna banka, koja ima i kćerke banke u BiH i Crnoj Gori, vrjednuje svih 100 posto banke na oko 550 miliona eura. Domaći mediji su ranije prenosili izjave vlasti da bi bili zadovoljni sa 500 miliona eura za ovu banku.

Ipak, ova cijena je ispod knjigovodstvene vrijednosti banke. Knjigovodstvena cijena jedne akcije Komercijalne banke iznosi 3.929,9 dinara, dok najveća neobavezujuća ponuda iznosi oko 3.146 dinara za akciju, što je oko 80 posto knjigovodstvene vrijednosti.

S druge strane, u Sloveniji je ove godine prodata treća po veličini banka na tržištu, A banka sa aktivom sličnom Komercijalnoj banci, od 3,7 milijardi eura za, prema pisanju slovenačkih medija, oko 500 miliona eura.

Srbijanski Ministar Finansija Mali je prije nekoliko dana izjavio da država izlazi iz Komercijalne banke što znači da će vjerovatno predmet prodaje biti sve akcije u državnom vlasništvu.

U ovom trenutku Republika Srbija je vlasnik 48,647 posto akcija, ali preko Jugobanke u stečaju koja ima 1,91 posto i državnog Dunav osiguranja sa 1,72 posto već sad ima većinsko vlasništvo u Komercijalnoj banci.

Takođe, nedavno je Republika Srbija sklopila sporazum sa EBRD-om koji posjeduje 24,43 posto akcija Komercijalne i fondom Međunarodne finansijske korporacije (IFC), dijela Svjetske banke, sa 10,15 posto akcija o preuzimanju akcija, a na osnovu ugovora iz 2009. godine po kom su međunarodne finansijske institucije imale tzv. put opciju, odnosno pravo da prodaju akcije državi po unaprijed ugovorenoj cijeni.

Prije skoro tri mjeseca država je već isplatila druga dva fonda, njemački DEG i švedski Sved fond po cijeni od 4.447 dinara za akciju. Sve ukupno 6,8 posto akcija je plaćeno 43,7 miliona eura.

Po ovoj cijeni akcije EBRD-a i IFC-a bi koštale 220 miliona eura po jučerašnjem srednjem kursu Narodne banke Srbije.

Tako bi ukupan iznos koji bi država platila za 41,3 posto akcija ovih fondova dostigao skoro 264 miliona eura. Ukoliko bi krajnja cijena banke iznosila koliko i najveća neobavezujuća ponuda država bi te iste akcije prodala za 186,6 miliona eura, odnosno bila bi u minusu oko 77 miliona eura.

Istorijski najvišu cijenu Komercijalna banka je postigla u aprilu 2007. godine. Tada je jedna akcija vrijedila na berzi 190,5 eura. Po toj cijeni banka je vrjednovana na čak 3,2 milijarde eura.

Tada je propuštena prilika da se Komercijalna dobro proda, a već naredne godine izbila je svjetska finansijska kriza koja je žestoko pogodila srpsku ekonomiju, a prije svega bankarski sektor.

Skok nenaplativih kredita koji je u jednom trenutku dostizao i 25 posto na nivou cijelog bankarskog sektora osjetila je i Komercijalna koja je tokom 2015. i 2016. godine otpisala više od 100 miliona eura loših zajmova i prikazala ogroman gubitak.

Prošle godine banka je ostvarila rekordnu dobit od 71 milion eura i poslije nekoliko godina vratila se na put rasta kreditne aktivnosti i iznosa aktive.

Ostaje da se vidi koliko će ove tri banke i jedan inostrani investicioni fond koji su predali obavezujuće ponude biti spremni da poprave konačnu ponudu za jedan od bisera među državnim kompanijama.

(Danas.rs)