Njemica otkrila koliko joj ostane kad plati sve režije

0

Život u Njemačkoj je sve teži. Mjesečna primanja mnogima nisu dovoljna za život, a penzioneri su među grupom koja jedva preživljava.

Njemački mediji često prenose izjave baš penzionera koji im otkrivaju koliko je doista teško. U utorak, 24. oktobra, njemački RTL je objavio priču sa 67-godišnjom Hildegard F. koja kaže kako ne može živjeti od svoje penzije jer kad plati sve račune za režije, ostaje je joj 11 eura dnevno za hranu.

Hildegard F. je bila pravna pomoćnica, radila je cijeli život, nekad čak i honorarno jer se brinula o dvoje djece. Danas prima malu penziju i ne ostaje joj, kaže, gotovo ništa.

– Nikad ništa ne ostaje. Nikad – govori žena u očaju.

I Hildegard F. nije jedina. Udruženje Lichtblick e.V. pomaže starijim osobama s malom penzijom. Samo u Münchenu ima 4.000 ljudi koji redovno traže pomoć udruženja.

– Posljednjih godina penzioneri su se javljali oko 20. u mjesecu i govorili kako nemaju novca za osnovne potrepštine, sad zovu već 10. u mjesecu – kaže Brigitte Grung iz LichtBlick Senior Aid e.V. München.

Kako bi spriječili siromaštvo u penziji, njemačka stranka Die Linke poziva za temeljito preispitivanje penzija, prenosi Fenix-magazin.

– Potrebna nam je minimalna penzija od 1.200 eura kako bi spriječili siromaštvo. To je minimum – poručio je Dietmar Bartsch (Die Linke).

U junu je osnovno osiguranje dobilo više od 690.000 penzionera širom zemlje, deset posto više nego prethodne godine.

Osobito su žene pogođene siromaštvom u starijoj dobi jer su kroz život manje zarađivale i nisu mogle kontinuirano raditi.