Njemačkoj prijeti rupa u budžetu

0

Njemačkoj do 2023. prijeti rupa u budžetu od oko 25 milijardi eura zbog usporavanja rasta ekonomije zbog kojeg bi i prihodi od poreza mogli biti niži od predviđenog, pokazao je dokument ministarstva finansija te države.

Napetosti na svjetskom tržištu i zabrinutost zbog Brexita već su primorale Njemačku da smanji svoja predviđanja rasta za ovu godinu s 1,8 na 1 posto.

Dokument ministarstva, pripremljen za ministra finansija Olafa Scholza za predstavljanje drugim ministrima, upozorava na godišnje deficite u budžetu od 5 milijardi eura do i uključujući 2022.

“Ovo je poziv na buđenje kolegama da su vremena postavljanja zahtjeva bez pokrivenih računa gotova. Sad je vrijeme za budžetsku disciplinu”, poručila je zamjenica ministra Bettina Hagedorn.

Potencijalni budžetski deficiti predstavljaju dramatično pogoršanje finansija najveće evropske ekonomije koja je prošle godine zabilježilo suficit od oko 11 milijardi eura.

U dokumentu se navode dodatni rizici za budžet, uključujući troškove vezane za napuštanje ugljena kao energenta.

Kabinet kancelarke Angele Merkel bi o nacrtu budžeta za 2020. i planove za finansiranje do 2023. trebao raspravljati 20. marta. Vladine porezne procjene trebale bi biti ažurirane 9. maja.

Hina