Njemačko ministarstvo ekonomije ne očekuje izrazitu recesiju, ali ni oporavak

0

Njemačku ekonomiju ne očekuje značajniji pad aktivnosti niti izrazita recesija, nakon blagog pada u drugom tromjesečju, ali ne naziru se ni naznake poboljšanja, poručili su u petak iz ministarstva ekonomije ove zemlje.

Njemačka ekonomija smanjila se u razdoblju od aprila do juna za 0,1 posto na kvartalnom nivou, a slabi podaci objavljeni u međuvremenu potaknuli su bojazni da bi u tromjesečju koje se primiče kraju moglo ući u recesiju.

Ekonomisti uglavnom definiraju tehničku recesiju kao najmanje dva uzastopna kvartala pada aktivnosti na tromjesečnom nivou. Ove sedmice nekoliko instituta procijenilo je da će najveća evropska ekonomija u trećem kvartalu ući u recesiju.

„Njemačka ekonomija prolazi kroz slabije razdoblje. Trenutno se ne očekuje veći pad ili čak izrazita recesija. Međutim, pokazatelji ne signaliziraju ni zaokret nabolje kada je ekonomija u pitanju”, stoji u saopćenju njemačkog ministarstva ekonomije.

Uzrok slabosti pad je aktivnosti u izvozno orijentiranoj industriji, dijelom zbog trgovinskih sukoba i neizvjesnosti povezane s brexitom.

Izvoz stagnira, ali ekonomiji vidnu podršku pružaju lična i državna potrošnja, konstatiraju u ministarstvu.

Napominju pritom da je stanje u građevinskom sektoru dobro, za razliku od industrije i energetskog sektora koji prolaze kroz slabije razdoblje. Dodaju i da je početak trećeg tromjesečja u industriji bio loš a oporavak se zasada ne nazire.

Podaci objavljeni prošle sedmice pokazali su pad industrijskih narudžbi i industrijske proizvodnje, dodatno potpirujući bojazni za ekonomiju.

Njemački ministar finansija Olaf Scholz kazao je zastupnicima u parlamentu da je Njemačka spremna uložiti “puno, jako puno milijardi eura” u ekonomiju kako bi spriječili značajno usporavanje rasta. Dodao je i da zemlja mora poduzeti odvažne mjere u borbi protiv klimatskih promjena prije nego što bude prekasno.

Hina