Njemački proizvođač vakcina gasi trećinu radnih mjesta

0

Njemačka biotehnološka kompanija Curevac objavila je u srijedu da će ugasiti gotovo trećinu radnih mjesta i prodati prava na cjepiva protiv covida i gripe kako bi smanjila troškove i fokusirala se na primjenu tehnologije bazirane na glasničkoj RNK u liječenju raka.

Od iduće godine Curevac planira smanjiti troškove poslovanja za 30 posto i ukinuti 30 posto radnih mjesta, što znači da bi bez posla trebalo ostati otprilike 330 radnika.

U poslovnom izvještaju za prvo tromjesečje kompanija navodi da zapošljava nešto više od 1.100 radnika u Njemačkoj, Nizozemskoj, Belgiji, Švicarskoj i SAD-u, prenosi Fenix magazin.

Kompanija je najavila i da će prava na cjepiva protiv covida 19 i gripe, bazirana na glasničkoj ribonukleinskoj kiselini (mRNA), prodati britanskoj farmaceutskoj grupi GSK za maksimalno 1,45 milijardi eura.

Curevac će time osigurati hitno potreban novac za rješavanje problema u kliničkim ispitivanjima i za patentne sporove oko mRNA tehnologije.

Kompanija je u jeku pandemije covida bila na glasu kao glavni kandidat za razvoj učinkovitog cjepiva, ali je povukla prvo cjepivo iz postupka pribavljanja dozvole zbog relativno slabe učinkovitosti.

Trenutno rade na razvoju druge generacije cjepiva protiv koronavirusa, a istražuju i primjenu mRNA tehnologije u liječenju raka koja bi trebala biti u fokusu reorganizacije poslovanja.

Kompanija je prvo tromjesečje zaključila s operativnim gubitkom od 73,3 miliona eura, većim za 21,3 posto nego na početku 2023. Prihod im je pak porastao za 74,6 posto, na 12,4 miliona eura.