Njemački milioneri uoči izbora prebacuju imovinu u Švicarsku

0

Mogući zaokret Njemačke ulijevo na nedjeljnim parlamentarnim izborima uplašio je milionere koji premještaju imovinu u Švicarsku, kažu bankari i pravnici specijalizirani za poreze.

Dođu li na vlast, socijaldemokrati iz SPD-a, ljevičari u Die Linke i zeleni mogli bi na politički dnevni red vratiti uvođenje poreza na bogatstvo i povećanje poreza na nasljedstvo, tumače.

– To je znak za uzbunu za superbogate – rekao je za Reuters stručnjak za porezno pravo sa sjedištem u Njemačkoj i razgranatim poslovima u Švicarskoj.

– Poduzetničke obitelji jako su uznemirene – dodao je.

Prebacivanje imovine u Švicarsku pokazuje da bogati tu zemlju i dalje smatraju pogodnim mjestom za čuvanje bogatstva, unatoč nastojanjima vlade da se riješi imidža sigurnog utočišta za milijardere.

Nijedna zemlja nema više inozemne imovine od Švicarske, a u 2020. priljev je znatno ojačao, slijevajući se na račune velikih banaka poput UBS -a, Credit Suissea i Juliusa Baera.

Politička stabilnost zemlje posebno je na cijeni u razdoblju geopolitičkih napetosti i straha od ekonomskih posljedica pandemije covida 19, prenosi Hina.