Njemački milijarder kupio još jedan hotel u gradu koji vole Bosanci i Hercegovci

0

Novi vlasnik hotela sada je Klaus Alex Birkenstock, jedan od najvećih svjetskih obućara, vlasnik brenda Birkenstock

Poznati splitski hotel Bellevue, smješten na Prokurativama, u petak je na trgovačkom sudu prodan za nešto više od 14.1 milion eura kompaniji Retoi iz Splita.

Od sedam pristiglih ponuda za kupovinu tog kultnog splitskog hotela prihvaćena je ponuda s najvećim iznosom koja je zadovoljavala uslove prodaje, prenijela je agencija Hina.

Ova kompanija u vlasništvu je njemačkog milijardera Alexa Birkenstocka, nasljednika porodičnog carstva Birkenstock, specijaliziranog za proizvodnju anatomske obuće.

Foto: Splithotels

Bivši radnici, a sada vjerovnici Bellevuea, nakon otvaranja ponuda na Trgovačkom sudu novinarima su rekli kako su zadovoljni novim vlasnikom te se nadaju da će dobiti novac koji potražuju od svog nekadašnjeg poslodavca.

Jedan od najstarijih hrvatskih hotela

U tom su hotelu boravile brojne poznate osobe iz svijeta estrade i politike, znanstvenici, književnici, nobelovci i spisatelji, a tamo su snimani i kadrovi gledane domaće serije Velo misto. Hotel se nalazi na istaknutoj gradskoj lokaciji s pogledom na Rivu te na Splitska vrata. Jedan je od najstarijih hrvatskih hotela, koji se spominje oko 1875. godine pod imenom Hotel de la Ville, piše Hina.

Početkom 20. stoljeća dobiva ime Grand hotel Bellevue, u kojem su boravili Agatha Christie i Anatole France. Šezdesetih i sedamdesetih godina kavana i hotel postaju središnje mjesto za Splitski festival. Nad hotelom je početkom 2000-ih godina otvoren stečajni postupak, koji traje već više od dvadeset godina.

Ko je novi vlasnik

Novi vlasnik hotela sada je Klaus Alex Birkenstock, jedan od najvećih svjetskih obućara, vlasnik brenda Birkenstock.

On je i vlasnik obližnjeg hotela “Ambasador” kojeg je kupio 2016. godine, srušio ga i na tom mjestu sagradio novi objekt, koji je lani počeo primati goste, piše Slobodna Dalmacija.

Stari poluraspadnuti objekt na Trumbićevoj obali nagrđivao je vizuru Splita, a sada je to hotel s čak pet zvjezdica koji gostima nudi 101 sobu uključujući tri apartmana od kojih svaka ima pogled na grad ili luku.

Brzi rast Glova u Bosni i Hercegovini: Jak lokalni tim i fokus na više kategorija

Nasljednik porodičnog carstva Birkenstock, specijaliziranog za proizvodnju anatomske obuće koju obožavaju brojne svjetske zvijezde kao što su Leonardo DiCaprio i Gwyneth Paltrow, nije žalio novca da od starog zdanja stvori novo omiljeno odmaralište turista iz Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Francuske…  Zato će biti vrlo zanimljivo pratiti kakve planove ima s legendardnim “Bellevuem”.

Jutarnji list je već pisao kako profit nije nije jedini razlog zbog kojega je 54-godišnji nasljednik, srednji od trojice sinova Karla Birkenstocka, odlučio uložiti baš u Hrvatsku. On je, naime, veliki zaljubljenik u Dalmaciju koju redovno posjećuje više od 20 godina te u njoj posjeduje nekoliko atraktivnih nekretnina.

Nakon što je 2013. potpuno izašao iz porodičnog biznisa i odstupio s mjesta izvršnog direktora, čime je njemačka obućarska kompanija iz porodične firme prerasla u korporaciju koju prvi put u gotovo 240 godina dugoj istoriji vodi neko ko se ne preziva Birkenstock, danas 54-godišnji Nijemac odlučio se ozbiljnije posvetiti svojoj drugoj strasti, trgovanju nekretninama. 

Vlasnik je brojnih nekretnina u Sjedinjenim Američkim Državama. Prema posljednjoj Forbesovoj listi, ‘težak‘ je 1,6 milijardi dolara, a osim u Americi, njegova neporeciva strast prema luksuznim stanovima na najvišim katovima zgrada vidljiva je i na primjeru Splita: u njegovu je vlasništvu i penthouse u ulici Dražanac, smještenoj preko puta hotela “Ambasador”.

Omiljeno mjesto

Unatoč tome što su mu na raspolaganju najluksuznije nekretnine u Evropi i Americi, pa tako i u Splitu, Alex Birkenstock – koji, usput, u Hrvatskoj provodi tri do četiri mjeseca godišnje – najradije boravi u Brelima. 

Tamo je, u jednom selu podno Biokova, kupio niz seoskih kuća koje je iz temelja renovirao i u kojima, u društvu svojih manje i više poznatih prijatelja, među kojima se, navodno, povremeno nađe i njemačka nogometna legenda Manuel Neuer, provodi najveći dio ljeta, pisao je ranije Jutarnji.

U Brela je, tvrde upućeni, prvi put došao u posjetu svojim zaposlenicima, izbjeglicama iz Vukovara koji su se nastanili u tom mjestašcu na Jadranskoj magistrali, i nedugo zatim odlučio uložiti u gradić koji ga je oborio s nogu. 

Čovjek za kojega njegovi hrvatski prijatelji i poznanici kažu da je, s obzirom na imetak kojim raspolaže, “nevjerovatno običan”, svojim je zaposlenicima, u znak zahvale, obnovio kuću. 

U svoj posjed u Brelima nastavio je ulagati pa danas tamo ima “nešto maslina”, a posadio je i lozu, s namjerom da se počne baviti proizvodnjom vina.

Upravo ga je ljubav prema hrvatskim vinima, među kojima prednjače ona s Pelješca, nagnala da investira i u nekretninu na tom dalmatinskom poluotoku. U Trpnju, mjestu na sjevernoj obali Pelješca, još je 2008. kupio kuću za koju je zamislio da će postati njegova ljetna rezidencija. 

Međutim, zbog toga što je, navodno, ni kriv ni dužan, uvučen u neke malomišćanske prepirke, 2010. optužen je za bespravnu gradnju, Alex Birkenstock, inače vrlo nekonfliktan čovjek, odlučio je bezbrižne večeri na terasi s pogledom na more potražiti negdje drugdje.

Šteta za Trpanj i njegovo stanovništvo jer je tamo planirao uložiti velik novac. Već je bio kupio staru tvornicu sardina koju je planirao prenamijeniti u smještajne jedinice visoke kategorije, a namjerio je kupiti i nekretnine u pristaništu, renovirati ih te u njih dovoditi ljubitelje oldtimera, među kojima je i on sam.

Normalan i simpatičan

Za čovjeka koji će s mlađim bratom Christianom podijeliti multimilijunsko obućarsko carstvo što se u posljednjih nekoliko godina iz sinonima za ortopedske sandale prometnulo u ozbiljan modni brend čiji se modeli redovno pojavljuju na stranicama Voguea, Harper’s Bazaara i drugih svjetskih modnih magazina te čijim su se dizajnom “inspirirale” brojne modne kuće kao što su Celine, Givenchy i Isabel Marant, lokalci kažu da je normalan i simpatičan. 

Iako slabo govori hrvatski, Alex je veliki fan Olivera Dragojevića, a voli i klapu Intrade koja je čest gost na proslavama rođendana njegovih susjeda. Račun, naravno, podmiruje on.

Istovremeno, 54-godišnji Nijemac zazire od pažnje novinara i javnosti. Na internetu gotovo i nema njegovih fotografija, čak i na Forbesovoj listi najbogatijih navode se njegovi podaci, no slika je izostala.