Njemački Kalkwerke preuzeo Geoinženjering: U Kladnju će izgraditi fabriku kreča

0

Kompanija “Geoinženjering” d.o.o. Kladanj ovih dana je prešla u vlasništvo njemačke kompanije Kalkwerke H.Oetelshofen GmbH & Co. Njemačka kompanija bavi se proizvodnjom kamenih agregata, kamenog brašna i kreča i do sada nije bila prisutna na tržištu BiH.

„Geoinženjering“ je ujedno potpisao ugovor kojim mu je produžena koncesija na ležištu “Hrastić” u općini Kladanj i u naredne dvije godine.

Resorni kantonalni ministar Osman Puškar zadovoljan je što su u kratkom roku završene procedure oko potpisivanja ugovora o koncesiji, te otvoren prostor za strane investitore.

Nadam se da je naš partner zadovoljan i da će biti zadovoljna lokalna zajednica u Kladnju, kao i građani koji će dobiti šansu, radna mjesta i proizvodnju koja je izvozno orijentisana – rekao je Puškar.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i vlasnik kompanije Kalkwerke H.Oetelshofen GmbH & Co Moritz Iseke koji je izrazio zadovoljstvo sklopljenim poslom, te kazao da je ovo veliki iskorak i za njegovu porodičnu firmu koja postoji već 118 godina.

Vrlo sam zadovoljan brzinom i načinom na koji je postupak regulisan u Ministarstvu privrede TK, te pokazanom profesionalnošću koja će sigurno biti značajna i u daljnjem radu ove kompanije – naveo je Iseke.

Nakon preuzimanja privrednog društva “Geoinženjering” investitor planira izgradnju fabrike kreča, a cjelokupan proces bi trebao biti finaliziran u periodu od tri godine od zaključivanja dugoročnog ugovora o koncesiji za eksploataciju kamena krečnjaka na navedenom lokalitetu.

Kako je rečeno, u početnoj fazi planirano je investiranje u mašine i uređaje, čime bi se izvršila modernizacija kamenoloma i nastavak proizvodnje agregata svih vrsta, uz zapošljavanje minimalno 15 radnika.

Podizanjem nivoa proizvodnje i proširenjem asortimana proizvoda broj zaposlenih bi se i povećavao. Do kraja 2018. bi se vršila optimizacija proizvodnje i investiranje u postrojenja za proizvodnju kamenog brašna.

Fena