Njemački izvoz snažno pao u junu

0

Njemački izvoz snažno je pao u junu u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazali su u petak podaci državnog zavoda za statistiku, odražavajući pritisak trgovinskih sukoba koji posebno teško pogađaju industriju.

Izvoz je u junu pao osam posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, uz ukupnu vrijednost izvezenih dobara i usluga od 106,1 milijardu eura.

Smanjen je i uvoz, za 4,4 posto, uz vrijednost uvezenih dobara i usluga od 89,3 milijarde eura.

Najviše je u junu smanjen njemački izvoz u zemlje izvan Evrope, za 10,7 posto. Izvoz u eurozonu pao je 5,6 a u zemlje Evropske unije koje nisu članice eurozone za 7,2 posto.

I u stavci uvoza najveći je pad zabilježen u skupini vanevropskih zemalja, za 8,9 posto. Njemački uvoz iz zemalja EU-a koje nisu u eurozoni smanjen je 2,7 posto dok je uvoz iz eurozone gotovo stagnirao.

Na mjesečnom nivou njemački je izvoz prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima Destatisa u junu gotovo stagnirao dok je uvoz porastao 0,5 posto.

Time je sezonski i kalendarski prilagođen višak u njemačkoj vanjskotrgovinskoj bilansi pao u junu na 18,1 milijardu eura, s 18,7 milijardi koliko je iznosio u maju.

Novi trgovinski podaci Njemačke naglašavaju sve mračnije izglede za industriju širom svijeta zbog trgovinskog sukoba SAD-a i Kine koji se u posljednje vrijeme prelio i na područje tečajne politike.

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump krajem prošle sedmice najavio nove carine na kineski izvoz, Kina je odustala od podupiranja kursa juana prema dolaru koji je prekoračio ključnu granicu od sedam juana za dolar.

Washington je potom optužio Kinu da manipulira kursem kako bi ojačao konkurentnost domaće ekonomije. Peking je naknadno ipak fiksirao kurs na nešto višem nivou nego što se očekivalo.

Nevolje u njemačkoj industriji odražava pad industrijskih narudžbi u drugom tromjesečju za jedan posto, nešto blaži nego na početku godine kada su smanjene 4,2 posto, prema podacima Destatisa.

Industrijska proizvodnja smanjena je u razdoblju od aprila do juna 1,9 posto, nakon stagnacije u prvom tromjesečju.

Hina