Njemački izvoz oružja u Tursku na 14-ogodišnjem maksimumu

0

Vrijednost prodaje njemačkog oružja Turskoj u prvih osam mjeseci ove godine procijenjena je na 250,4 miliona eura, prema podacima koje donosi agencija dpa.

Objava dolazi u vrijeme kada je posljednji konflikt u Siriji stavio prodaju oružja za Ankaru pod intenzivan nadzor a nekoliko evropskih zemalja među kojima je i sama Njemačka zabranilo dalji izvoz oružja u Tursku.

No bez obzira na zastoj u isporuci, iznos od 250,4 miliona eura, čak i bez četiri preostala mjeseca ove godine, najviši je još od 2005. godine, objavilo je njemačko Ministarstvo ekonomije.

Prošle godine, prodaja oružja Turskoj iznosila je 242,8 miliona eura, što je činilo gotovo trećinu njemačkog poslovanja u sektoru odbrambenom industrijom. Ovo je Tursku učinilo daleko najvećim uvoznikom njemačkog oružja.

Uprkos rezoluciji EU da ograniči prodaju oružja Turskoj, koja je prošle sedmice pokrenula vojnu operaciju na sjeveru Sirije, ova zemlja je na putu da još jednom zasjedne na vrh liste država koje kupuju njemačko oružje, javlja dpa.

Oprema za pomorski sektor

Njemačko ministarstvo ekonomije kaže da je prodaja oružja namijenjena “isključivo pomorskom sektoru” a ministar vanjskih poslova Heiko Maas tokom proteklog vikenda objavio je da ova zemlja neće izdavati nove dozvole za vojnu opremu koju bi Turska mogla koristiti u Siriji.

Stoga će materijal za šest podmornica tipa 214, koje se grade u Turskoj u saradnji s njemačkom firmom Thyssenkrupp Marine Systems, vjerovatno činiti najveći dio narudžbi. Njemačka vlada odobrila je prodaju dijelova za podmornice još 2009. godine.