Njemački građevinci pred štrajkom, spor oko zarada i u javnom sektoru

0

Njemački građevinski radnici saopštili su danas da će vjerovatno stupiti u štrajk, kako bi zahtijevali veće plate i druge isplate, povećavajući time pritisak na poslodavce da konačno ispune niz zahtjeva, uključujući veću nadoknadu za prevoz do gradilišta.

“Štrajk u građevinarstvu širom zemlje vjerovatniji je nego ikad u proteklih 20 godina”, izjavio je šef sindikata “IG Bau” Robert Fejger za list “Zidojče cajtung”, prenosi Srna.

Sindikat poziva na povećanje plata od 5,3 odsto za skoro 900.000 građevinskih radnika, kao i na usklađivanje tarifa u istočnoj i zapadnoj Njemačkoj, više od tri decenije nakon ponovnog ujedinjenja.

Sindikat iznad svega želi da poslodavci pristanu na veću naknadu za povećane putne troškove radnika kada se svakodnevno voze u dva pravca do često udaljenih gradilišta.

Fejger je rekao da je zahtjev sindikata postao najveća prepreka u pregovorima, iako je na stolu od 2018. godine.

“Dogovora neće biti ako poslodavci zaista ne popuste”, naglasio je on.

Arbitraža u sporu oko zarada, koja traje od maja, počinje danas i njome rukovodi predsjednik Saveznog društvenog suda Rajner Šlegel.

Ukoliko Šlegel ne pronađe rješenje s kojim se zaposleni i poslodavci mogu saglasiti, Njemačka ide ka svom prvom nacionalnom štrajku u građevinskom sektoru od 2002. godine.

“I vjerujte mi: znamo da štrajkujemo”, rekao je Fejger.

U drugom sporu oko zarada, 16 njemačkih saveznih država i sindikati započeće u petak pregovore o većoj plati za više od 2,3 miliona radnika u javnom sektoru.

Sindikati traže povećanje plata od pet odsto za period od 12 mjeseci. Da bi se podržali radnici sa nižim primanjima, sporazum o plati treba da garantuje povećanje zarada od najmanje 150 evra mjesečno.

Za radnike u sistemu javnog zdravstva, koji su bili posebno opterećeni tokom pandemije kovid 19, sindikati žele povećanje plata od najmanje 300 evra mjesečno.