Njemački gigant štedi, postepeno ukida 5.500 radnih mjesta

0

Njemački proizvođač autodijelova Continental izvijestio je danas da će do 2028. godine ukinuti oko 5.500 radnih mjesta širom svijeta kao dio napora da na godišnjem nivou uštedi iznos od 500 miliona eura a sve kako bi se suprotstavio trenutno mučnoj situaciji na globalnom tržištu automobila i smanjenoj potražnji motora sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Rezanje poslova treba da podrži potrebnu tehnološku tranziciju poboljša konkurentost i održivost kompanije, najavili su čelnici ovog njemačkog giganta.

Continental je najavio da će oko 520 radnih mjesta biti izgubljeno kada u 2024. godini bude zatvorena lokacija u Rodingu, u Njemačkoj, u kojoj se proizvode hidraulične komponente za dizel i benzin motore.

Još 850 radnih mjesta će biti ugroženo u Limbach-Oberfrohni, u Njemačkoj, nakon što se proizvodnja komponenti za ubrizgavanje dizelskih goriva završi 2028. godine, a dodatnih 2200 radnih mjesta je u opasnosti u Babenhausenu, Njemačka.

Još 720 radnih mjesta bit će izgubljeno u Newport Newsu, Sjedinjene Države, gdje će se hidraulične komponente za benzinske motore prestati proizvoditi 2024. godine.

U Pisi u Italiji 750 radnih mjesta je ugroženo jer će proizvodnja komponenti benzinskih motora završiti do 2028. godine.

Poslovanje sa gubitkom

Continental, sa globalnom radnom snagom od 240.000 ljudi, naglasio je u svojoj izjavi da će se nekim zaposlenima pružiti prilika da se prekvalificiraju “za druge zadatke” kako bi pronašli alternativne uloge u grupi.

Prošli mjesec, grupa je izvijestila o neto gubitku od 1,99 milijardi eura za treći kvartal 2019. godine, a predviđa i gubitak za cijelu godinu.