Njemačka privreda mogla bi pasti za 10 posto

0

Njemačka ekonomija mogla bi ove godine pasti za 10% posto zbog novog koronavirusa u najgorem scenariju u kojem će se obustava poslovnih aktivnosti nastaviti do kraja juna, prema procjeni koju je u četvrtak iznio njemački ekonomski institut (IW).

„Industrijski sektor bio bi teže pogođen, sapadom od 18%. U ovom slučaju, kriza bi mogla da se nastavi do kraja godine “,  navodi se u izvještaju instituta koji prenosi Reuters.

Trenutna ekonomska kriza snažno će usporiti njemačku ekonomsku aktivnost u proizvodnom i uslužnom sektoru. Prema podacima IHS Markita, proizvodnja i uslužna djelatnost naglo su opali umartu i mogli bi dovesti do pada od 2% u bruto domaćem proizvodu (BDP) u prvom tromjesečju, objavio je danas Bloomberg.

Ekonomista minhenskog Ifo Instituta za ekonomska istraživanja izjavio je u srijedu da bi se njemačka ekonomija ove godine mogla stisnuti za čak 20% zbog utjecaja koronavirusa.

On je Reutersu rekao da bi njemačka ekonomija ove godine mogla opasti između 5 i 20 posto, ovisno o dužini obustave koju je izazvala pandemija.

Wohlrabe je dodao kako očekuje da će doći do ozbiljne recesije koja će trajati najmanje dva kvartala.