Njemačka napušta ugljen i zatvara nuklearke

0

Njemački parlament Bundestag donio je zakon o napuštanju ugljena kao goriva u energetici, prema kojemu bi se najkasnije do 2038. zaustavila sva postrojenja za proizvodnju energije iz ugljena i drugih fosilnih goriva, a nuklearne elektrane bi se trebale zatvoriti do 2022. godine.

Za podršku u prelaznom periodu do uspostave energetike s niskom ili nultom razinom emisije ugljika, država će prema novom zakonu izglasanom krajem prošle sedmice, do 2038. godine regije u kojima se vadi lignit, operatore elektrana i zaposlenike poduprijeti ukupnim iznosom do 14 milijardi eura.

Savezna vlada se također obvezala poduzeti dodatne mjere u iznosu od 26 milijardi eura za stanovništvo u područjima čija se privreda zasniva na proizvodnji ugljena. Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier rekao je da je zakon o napuštanju ugljena istorijski te da se njime osiguravaju zaštita klime i održivosti, javlja Hina.  

– Sve to znači da smanjujemo emisiju ugljičnog dioksida za trećinu i stvaramo nova radna mjesta za one koji su pogođeni napuštanjem ugljena – rekao je Altmaier, prenosi Večernji list.

Što se pak tiče nuklearnih elekrana, novi zakon je operacionalizacija dogovora njemačke vladajuće koalicije s kraja maja, koja se usuglasila se da će Njemačka do 2022. godine ugasiti sve svoje nuklearne reaktore.

Njemačka je nuklearkama pokrivala 23 posto svojih potreba za električnom energijom i morat će do 2022. pronaći načina kako to nadoknaditi.

Odluka o zaustavljanju njihovog rada do 2022. gotovo da je povratak na odluku socijaldemokratsko-zelene vlade iz 2000. godine o datumu prestanka rada nuklearki, koju je demokršćanska koalicija Angele Merkel revidirala, no nesreća u Fukushimi i veliko nezadovoljstvo javnosti prisilili su kancelarku da osnuje posebnu komisiju koja je ponovno odlučivala o stavljanju ključa u bravu svim nuklearnim elektranama.