Njemačka: Najveći porast cijena u tri decenije

0

Cijene u Njemačkoj rastu kao što nisu nikada u posljednje tri decenije.

Osjetno su skuplji grijanje, benzin i hrana, što sve ima veze sa porastom cijena energenata i većom potražnjom koja se javlja uporedo sa popuštanjem pandemije, prenosi Dojče vele.

U septembru su cijene u Njemačkoj porasle čak za 4,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine i to je prvi put da je inflacija, tako posmatrana, prešla četiri posto još od 1993. godine, saopšteno je iz Saveznog zavoda za statistiku.

Vjetar u leđa jakoj inflaciji daje skok cijena energenata, ali to nije jedini razlog jer ekonomski eksperti ukazuju da su porastu cijena doprinijeli i podizanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) za neke proizvode, globalni zastoj u isporukama robe i gužve koja nastaju u svjetskim lukama.

Potrošači u Njemačkoj će najdublje morati da zavuku ruke u džepove da bi im stanovi ove zime bili topli.

Četvrtina njemačkih domaćinstava se grije na naftu koja će biti čak 76,5 posto skuplja nego prije godinu dana.

Situacija sa naftom ni prošle godine nije bila normalna – cijena barela sirove nafte bila je skoro na istorijskom minimumu zbog pandemije i ekstremno smanjene potražnje.

Grijanje na gas, koje koristi polovina domaćinstava u Njemačkoj, u septembru je bilo skuplje za 5,7 posto, ali nije isključeno da će biti još skuplje jer cijena tog energenta divlja na slobodnom tržištu.

Od ove kalendarske godine je uvedena i taksa na emitovanje ugljen-dioksida od 25 eura po toni tog štetnog gasa, a to svakako pogada tržište naftom i naftnim derivatima i preliva se na cijenu.

Prema evidenciji automobilskog saveza ADAC, cijene goriva na pumpama „koketiraju sa istorijskim rekordom“.

Posljednji sedmični presjek ADAC-a objavljen u utorak 12. oktobra pokazao je da je dizel prosječno koštao 1,526 eura za litar, a super E10 čak 1,647 eura po litru, a ovim poskupljenjima se ne nazire kraj.

Prema podacima Sveznog zavoda za statistiku, Nijemce su u septembru sačekale i rekordne cijene hrane koje su zabilježile prosječni porast od 4,9 posto u odnosu na septembar 2020. godine.

Najviše su porasle cijene povrća, 9,2 posto, jestivih ulja 6,4 posto, mliječnih proizvoda i jaja 5,5 posto i mesa i mesnih prerađevina četiri procenta.