Njemačka može uložiti 50 milijardi eura da spriječi krizu

0

Njemačka ima “fiskalnu snagu” da se izbori sa bilo kojom budućom ekonomskom krizom, rekao je u nedjelju ministar financija Olaf Scholz, sugerirajući da bi Berlin mogao osigurati do 50 milijardi eura dodatnih troškova.

Sa ekonomijom na ivici recesije i troškovima zaduživanja na rekordnom minimumu Njemačka se suočava s pritiskom u zemlji i inostranstvu da odustane od svog obećanja za ciljani uravnoteženi budžet i umjesto toga potakne ulaganja uz rast duga.

Govoreći na vladinoj konferenciji za novinare „otvoreni dan“, Scholz je priznao da se razmišlja o potrošnji koja bi se finansirala zaduženjem, ali je rekao da država treba živjeti u skladu sa svojim mogućnostima u ekonomski dobrim vremenima, jer to znači da bi mogla bolje djelovati ako stvari pođu po zlu.

Očekuje se da će nivo njemačkog duga ove godine pasti na oko 58% ekonomskog učinka sa 60,9% u prošloj godini, što ga stavlja ispod gornjeg ograničenja duga od 60% i daje Berlinu veću fleksibilnost u budućoj potrošnji.

“Dakle, ako imamo nivo duga u Njemačkoj ispod 60 posto u odnosu na ekonomsku proizvodnju, onda je to snaga kojom se možemo suprotstaviti krizi”, rekao je Scholz.

Scholz je rekao da je globalna finansijska kriza u 2008./2009. koštala Njemačku otprilike 50 milijardi eura dodajući: “Moramo biti u mogućnosti prikupiti tu svotu novca. I to možemo prikupiti. To je dobra vijest.

Njemačka ekonomija smanjena je za 0,1 posto u drugom kvartalu ove godine, nakon rasta od 0.4 posto u prva tri mjeseca 2019.