Njemačka industrija stagnirala u decembru

0

Njemačka industrijska proizvodnja stagnirala je u decembru, jer su mjere ograničenja u zemlji i inostranstvu s ciljem suzbijanja pandemije Covid-19 sputale izvozno orijentisani proizvodni sektor u najvećoj evropskoj ekonomiji, pokazuju današnji statistički podaci.

Industrijska proizvodnja u posljednjem mjesecu 2020, zabilježila je nulti rast na mjesečnom nivou u odnosu na naviše revidirani pokazatelj od 1,5 odsto u novembru, objavio je Savezni zavod za statistiku Destatis.

Ovo je prva stagnacija nakon sedam uzastopnih mjeseci rasta, prenosi Reuters.

Glavna kočnica je bio građevinski sektor gdje je proizvodnja pala za 3,2 odsto.

Ako se posmatra samo bazna proizvodnja, onda je na mjesečnom nivou zabilježen porast od 0,9 odsto.

Naviše revidirani podatak za novembar, doprinio je da rast ukupne industrijske proizvodnje u četvrtom kvartalu dostigne 6,1 odsto u odnosu na uporedno tromjesečje 2019, prenosi Tanjug

Budući izgledi industrijskog sektora su i dalje prigušeni, s obzirom da razvoj pandemije stvara uska grla u snabdjevačkom lancu industrije poluprovodnika, navelo je Ministarstvo ekonomije.

Iz ministarstva napominju da pad industrijskih narudžbina i poslovnog raspoloženja dodatno zamagljuju izglede.

Prošlonedeljni podaci su pokazali da su porudžije njemačke robe pale u decembru iznad očekivanja, okončavši sedmomjesečnu seriju rasta jer su korona mjera ograničenja podrile potražnju iz drugih zemalja eurozone.