Njemačka, Francuska i VB: SAD da ne uvode tarife EU

0

Lideri Njemačke, Francuske i Velike Britanije pozvali su u nedljeju američku vladu da izbjegne uvođenje jednostranih trgovinskih mjera protiv Evropske unije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emanuel Makron i britanska premijerka Tereza Mej saglasili su se tokom telefonskog razgovora da bi EU trebalo da odbrani svojih 28 država članica od bilo kakvih kaznenih američkih tarifa, na osnovu međunarodnih multilateralnih pravila.

 – Oni su se dogovorili da SAD ne bi trebalo da preduzimaju trgovinske mjere protiv EU ili bi, u suprotnom, EU trebalo da bude spremna da odbrani svoje interese u okviru multilateralnog trgovinskog poretka – navodi se u saopštenju portparola njemačke vlade.

SAD su uvele tarife na uvoz 25 odsto čelika i 10 odsto aluminijuma u martu ove godine, ali su obezbijedili da iz njih privremeno bude izuzeta EU do 1. maja, podsjeća Rojters.

Američki predsjednik Donald Tramp će potom odlučiti da li će to izuzeće EU iz tarifa na čelik i aluminijum učiniti trajnim.

Lideri Britanije, Francuske i Njemačke složili su se da je nuklearni sporazum s Iranom najbolji način za sprečavanje Teherana da se domogne nuklearnog oružja, saopštila je u nedjelju kancelarija britanske premijerke Tereze Mej.

Mej je o tome telefonom razgovarala sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Oni su ukazali da je neophodno proširiti sporazum da bi obuhvatio i druge oblasti kao što su balističke rakete.

Razgovarali su i o tome šta će se dogoditi po isteku ugovora, kao i “destabilizujućim regionalnim aktivnostima” Irana, navodi se u saopštenju.

Dogovorili su se da će “nastaviti blisko da sarađuju i sa SAD o tome kako se izboriti sa nizom izazova koje predstavlja Iran, što uključuje i pitanja koja bi movi sporazum mogao da obuhvati”.

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif ocijenio je juče kao neprihvatljiv zahtjev američkog predsjednika Donalda Trampa za izmjene nuklearnog sporazuma, koji je Teheran postigao sa svjetskim silama 2015. godine.

Zarif je to rekao poslije sastanka sa šefovima diplomatija Turske i Rusije u Moskvi, prenosi Rojters.

Tramp je, inače, najavio da će, ukoliko evropski saveznici do 12. maja ustanove da u nuklearnom sporazumu sa Iranom postoje “strašni propusti”, on odbiti da produži dogovor o ublažavanju američkih sankcija Iranu, prenio je Tanjug.