Njemačka ekonomija vjerovatno oštro pala u prvom kvartalu

0

Njemačka ekonomija vjerovatno je oštro pala u prvom tromjesečju zbog mjera zauzdavanja pandemije koje su oštro pritisnule sektor usluga i usporile snažnu aktivnost u graditeljstvu, objavila je u ponedjeljak centralna banka.

“Mjere suzbijanja pandemije u prosjeku su strože u ovome tromjesečju nego što su bile u prethodna tri mjeseca”, istaknuo je Bundesbank u mjesečnom izvještaju.

“Ekonomska aktivnost vjerojatno će stoga oštro pasti u prvom kvartalu 2021. godine… posebno u sektoru usluga čija se djelatnost oslanja na direktan kontakt s klijentima”, ocijenila je banka.

U takvim je uvjetima promet u maloprodaji snažno pao, a dodatna kočnica bile su mu i više stope poreza na dodanu vrijednost (PDV), koje su vjerovatno pridonijele i značajnom padu graditeljskih aktivnosti u januaru, dodaju. Vlada je prošle godine nakratko snizila stope PDV-a.

Posustala je i industrijska proizvodnja, ističu, a među pozitivnim vijestima izdvajaju snažan priliv narudžbi i rast robnog izvoza.

Izuzetak je, međutim, bio njemački izvoz roba u Britaniju, koji je potonuo za čak 25 posto u januaru, prvom mjesecu nakon njenog izlaska iz Evropske unije. 

U prošlomjesečnom izvjećtaju centralna banka prognozirala je oporavak ekonomije ovog proljeća zahvaljujući padu broja novozaraženih i cijepljenju građana.

U najnovijem mjesečnom izvještaju procjepljenostse ne spominje, primjećuje Reuters, podsjećajući da isporuke cjepiva kasne a mediji često izvještavaju o mogućim nuspojavama, prenijela je agencija Hina.