Njemačka ekonomija će “upuzati” u Novu godinu

0

Njemačka privreda može očekivati snažniji rast najranije 2021. godine, procijenio je u četvrtak njemački Kielski institut za svjetsku ekonomiju (IfW).

“Prema trenutno raspoloživim podacima, ekonomija će ‘upuzati u Novu godinu'”, rekao je analitičar IfW Stefan Kooths. Teškoće u industrijskom sektoru utiču i na usluge i koče rast u cijeloj ekonomiji, tumači Kooths.

IfW predviđa da će ekonomija ove godine porasti slabašnih 0,5 posto. U 2020. rast bi trebalo da ubrza na 1,1 posto i na 1,5 posto u 2021, prenosi Novac.hr.

Trenutni slabi rast rezultat je recesije u industrijskom sektoru, koji ne koristi sve raspoložive kapacitete a iduće godine bi trebalo da bilježi pad ulaganja za 1,1 posto. Privredu pritišće slabi izvozni sektor, ključni oslonac rasta u proteklim godinama, a podupire ga domaća potražnja.

Institut očekuje da će lična potrošnja u ovoj i sljedećoj godini porasti 1,5 posto, te 1,7 posto u 2021., zahvaljujući mjerama koje podupiru dohotke i snažnijem tržištu rada.

Kooths smatra da vlada ne mora da poseže za podsticajnim mjerama.

“Uprkos trenutnoj slabosti, njemačkoj privredi nisu potrebne podsticajne mjere. Glavni uzrok recesije u industriji su spoljašnji faktori a pogađa područja koja gotovo i ne bi reagovala na veću potrošnju oslonjenu na podsticaje”, tvrdi analitičar IfW-a.

Prioritet bi u budžetu po njegovom mišljenju trebalo da budu ulaganja, uz paralelno ograničenje novog zaduživanja.