Njemačka dogovorila paket podrške od 130 milijardi eura: Smanjuje stopu PDV-a, finansira općine i autoindustriju

0

Njemačke vladajuće stranke složile su se oko poticajnog paketa vrijednog 130 milijardi eura (146 milijardi dolara) kako bi se pomoglo ekonomiji te zemlje da se oporavi od pandemije koronavirusa, rekla je kancelarka Angela Merkel kasno u srijedu, nakon dvodnevnih maratonskih razgovora.

Niz mjera uključuje milijarde podrške za industrije koje su najteže pogođene; dodatno finansiranje općina s obzirom na rastuću nezaposlenost i pad poreznih prihoda kao i  jednokratni dodatak od 300 eura po djetetu koji se isplaćuje zajedno sa ostalim dječijim dodacima, javlja agencija dpa.

Bit će ponuđene znatno veće premije koje će potaknuti ljude da kupuju automobile – time podržavajući najvažniju automobilsku industriju u zemlji – no ova se mjera odnosi samo na električna vozila.

Privremeno smanjenje PDV-a

U međuvremenu, glavna stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) privremeno će biti snižena sa 19 na 16 posto. Smanjena stopa pada sa 7 na 5 posto, prema dokumentu odluke koji je u posjedu agencije dpa.

Merkel je rekla da je potrebna drastična potrošnja kako bi se “narednim generacijama pružila budućnost”.

Ukupna vrijednost dogovorena u 21 sat razgovora premašila je očekivanja. Prethodne najave govorile su da čelnici političkih partija razmatraju mjere podrške u iznosu od oko 80 milijardi eura.

Paket za poticaj od 130 milijardi eura, koji pokriva godine 2020. i 2021. godine, uključuje oko dvije desetine novih mjera. On dolazi povrh ogromnog budžeta za koronavirus koji je usvojen u martu za pomoć zdravstvenom sektoru i preduzećima.

Dramatičan pad

Već nekoliko sedmica vlada se suočava s pozivima da pokrene poticajni program kako bi se pomoglo da se ekonomija vrati na noge nakon što je koronavirusna kriza zemlju odvela u recesiju.

Nivo ekonomskih pokazatelja pokazao je dramatičan pad u njemačkom industrijskom sektoru i potrošnji nakon što je vlada u martu uvela stroga ograničenja u nastojanju da obuzda širenje virusa. Mnoge od tih mjera do sada su ukinute.

Formalno odobrenje

Očekuje se da će se njemačka ekonomija ove godine smanjiti za 6,6 posto, objavio je uticajni institut Ifo krajem prošlog mjeseca. Druge procjene pad iskazuju dvocifrenom brojkom.

Paket koji je dogovoren mora dobiti i formalno odobrenje kabineta Angele Merkel, kao i donjeg i gornjeg doma parlamenta, Bundestaga i Bundesrata.

B. Šutvić