Njemačka će se zadužiti za još 160 milijardi eura

0

Njemački ministar finansija Olaf Scholz planira uzeti najmanje 160 milijardi eura novog duga 2021. godine kako bi se spriječio negativan ekonomski uticaj pandemije Covida-19.

To je najmanje 64 milijarde eura više od 96 milijardi eura koje su bile prvobitno predviđene za sljedeću godinu, piše Reuters pzivajući se na izvore upoznate s ovom temom.

Od dodatnog duga, 39,5 milijardi eura predviđeno je za podršku kompanijama čije je poslovanje pogođeno krizom koronavirusa, pokazuje nacrt budžeta koji je u posjedu agencije.

Za plaćanje vakcine bit će dostupno oko 2,7 milijardi eura a sredstva za saniranje opšteg uticaja pandemije povećana su za 10 milijardi eura na 15 milijardi eura.

Novo zaduženje za spas ekonomije

Parlament je ove godine suspendovao mehanizme blokade zaduživanja kako bi omogućio vladi da preuzme novi dug do 218 milijardi eura za finansiranje mjera spašavanja i podsticaja.

Njemačka je poduzela korake bez presedana kako bi pomogla kompanijama i malim preduzećima da prebrode krizu, oslobađajući milijarde eura kako bi spriječila daljnje smanjenje ekonomije.

Pad BDP-a

Vlada očekuje da će se bruto domaći proizvod smanjiti za 5,5% u 2020., ali da će se oporaviti za 4,4% u 2021. godini.

D. Hadžić