Njegovu ideju svi su odbijali. Od ove godine je milijarder!

0

Od početka godine svijet je dobio 11 novih milijardera u tehnološkom biznisu, a među njima je i mladi Bugarin, Vladimir Tenev, su-osnivač firme Robinhood Markets.

Tenev (31), koji je u SAD emigrirao kao dječak, i njegov partner Baiju Bhatt osnovali su Robinhood Markets – online platformu koja omoguća građanima u Sjedinjenim Državama da na veoma jednostavan način investiraju u kompanije i fondove, odnosno da trguju na berzi bez plaćanja provizija, piše BiznisInfo. 

Vrijednost kompanije procijenjena je ranije ove godine na 6 milijardi dolara, a njih dvojica danas posjeduju zajedno oko tećinu vlasništva, dakle po oko milijardu dolara.

– Obojica su sinovi migranata, odrasli u ruralnim dijelovima SAD prije nego su upisali univerzitet Stanford, gdje su se upoznali. Njihov prvi poslovni poduhvat bio je osnivanje hedž fonda. No, nakon što su vidjeli šta se dešava s pokretom Okupiraj Wall Street, i nakon što su shvatili bijes naroda zbog nejednakosti u prihodima, odlučili su da kreiraju platformu koja će omogućiti besplatno i jednostavno trgovanje dionicama. Ova aplikacija, kako tvrde osnivači, svojim korisnicima je uštedila milijaru dolara – pisao je o njima nedavno Bloomberg.

Kako je Tenev ispričao američkim medijima, imali su veoma težak početak jer u njihovu ideju niko nije htio uložiti novac. Odbilo ih je čak 75 investitora, ali su nastavili uporno kucati na vrata potencijalnim ulagačima. 

Nakon što su ipak našli novac i pokrenuli platformu, te nakon prvih transakcija, u naredne četiri godine na aplikaciji je otvoreno više od 4 miliona korisničkih računa.

– Teško je osnovati kompaniju, a naročito je teško kada vaš proizvod još ne postoji, kada zahtijeva odobrenje regulatora i kada je pokrenut tokom recesije – ispričao je nedavno Tenev za Business Insider.

Autor: BiznisInfo