Nizozemska odgodila smanjenje penzija

0

Milioni penzionera u Nizozemskoj bit će pošteđeni sniženja penzija u 2020. godini nakon što je vlada odlučila dati fondovima više vremena da poboljšaju omjer imovine i potraživanja, upozorivši ipak na izgledno smanjenje penzija i povećanje doprinosa u predstojećem razdoblju.

Odgoda je bila očekivana s obzirom na nezadovoljstvo penzionera i parlamentarne izbore u 2021. godini. Odluka bi ipak mogla naštetiti ugledu nizozemskog penzionog sistema koji mnogi smatraju najboljim u svijetu i primjerom drugima, napominje Reuters a prenosi agencija Hina.

Ministar socijalne skrbi Wouter Koolmees kazao je da će penzijee sljedeće godine biti smanjene samo ako omjer imovine i potraživanja padne ispod 90 posto. Do sada je smanjenje trebalo zahvatiti i fondove s omjerima nižima od 94 do 95 posto, uključujući najveće fondove ABP i PZFW.

Nizozemski penzionifondovi upravljaju imovinom ukupne vrijednosti 1500 milijardi eura, uključujući 456 milijardi eura u penzionomfondu državnih službenika te 238 milijardi eura u fondu zaposlenih u sistemu zdravstvene njege.

Omjer potraživanja i imovine u tim fondovima pada već godinama, unatoč solidnim prinosima, budući da su zbog pada kamata snažno porasle obaveze fondova u predstojećem razdoblju.