Ništa od diferencirane stope PDV-a u BiH: Hljeb i jahta ostaju isto oporezivani

0

Česti zahtjevi za smanjenje PDV-a i uvođenje nulte stope za osnovne životne namirnice, te lijekove i hranu za bebe u BiH neće dobiti pozitivan epilog, ako je suditi po riječima nadležnih iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Upravnog odbora te institucije, pišu današnje Nezavisne.

„Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje nije dobio zvaničnu inicijativu za uvođenje diferencirane stope PDV-a. Sve inicijative koje budu upućene, biće i razmatrane“, rekla je Nataša Krsman, portparol UO UIO.

Još jednu potvrdu da se o smanjenju poreske stope i ne razmišlja dobile su Nezavisne iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

„Napravili smo jedan prijedlog zakona o indirektnom oporezivanju koji je u potpunosti usklađen s trenutnim evropskim zakonima, ali stopu PDV-a nismo dirali jer to radi Uprava, a i to su pitanja više politike“, kazao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

I tako će u BiH i dalje istom stopom biti oporezovani, kako hljeb, cipele i hrana za bebe, tako i 20-metarske jahte.

Pored toga što skoro pa sigurno BiH ostaje jedna od tri zemlje Starog kontinenta, pored Danske i Slovačke, s jedinstvenom poreskom stopom bez obzira na proizvod, ovo pitanje podijelilo je i stručnjake.

Dok su jedni isključivi da je fiksna poreska stopa primjer nebrige za građane, drugi pak tvrde da je ovo pitanje i više nego kompleksno te da se siromašnijim građanima treba pomoći na drugi, direktniji način. Ipak, svi se slažu da su budžeti na svim nivoima toliko prazni da je još jedan udar na njih nezamisliv.

„Mi smo jedna od rijetkih zemalja koja ima jednu fiksnu poresku stopu za obračun PDV-a, Srbija ima dvije, a ima zemalja koje imaju čak i tri“, kaže Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Prema njegovim riječima, filozofija poreske priče u bilo kojoj zemlji je kako uravnotežiti poreze, to jest da oni koji imaju više i plate više, a siromašnijima da se restereti budžet i pomogne u teškim vremenima.

„Mi smo u BiH došli u situaciju da Uprava odbija bilo kakvu diskusiju o tome da se uvede niža poreska stopa. Mnogo je lakše reći 17 odsto za sve, jer ako nema dvije stope, onda ne moram da budem stručan i da pratim da li neko zloupotrebljava nižu poresku stopu“, kaže Pavlović.

Tvrdi da prepreka za smanjenje PDV-a, osim, kako kaže, nestručnosti pojedinih, nema.

„Ako postoji politička volja, taj proces može da se riješi prije izbora, ali oni to neće uraditi“, rekao je Pavlović.

Njegovo mišljenje ne dijeli Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS – SWOT, koji kaže da je smanjenje PDV-a generalno loša ideja i da je sam put ka njenoj realizaciji pun prepreka.

„Poenta je da se pomogne socijalno ugroženim građanima, ali ta pomoć može mnogo direktnije da se sprovede. Zato kažem da je generalno ideja loša jer smanjenjem PDV-a korist bi imali i platežno snažniji građani, a ne samo siromašnija populacija. Tako da bi za pomoć građanima trebalo da bude napravljena bolja distribucija sredstava koja bi bila vršena preciznom izradom socijalne karte svake porodice“, smatra Grabovac.

Kao prepreke vidi prije svega ogroman deficit u budžetima na svim nivoima vlasti i postojanje mogućnosti manipulacije trgovaca.

„Samim tim, vrlo teško da će se bilo koja vlast odreći dijela prihoda u ovakvoj situaciji. Na drugoj strani imamo i mogućnost manipulacije cijenama, odnosno smanjenjem za dosta manji procenat od onog koji bi trebao u slučaju umanjenja PDV-a“, kazao je Grabovac.

BiH najgora u okruženju

BiH – PDV 17% za sve proizvode

Srbija – Opšta stopa 20%, Umanjena stopa PDV-a 10%,

Hrvatska – Nulta stopa za životne namirnice, lijekove i ortopedska pomagala, Međustopa 13%,  Umanjena stopa 25%

Crna Gora – Opšta stopa 17%, Umanjena stopa 7%

Makedonija – Opšta stopa 18%, Umanjena stopa 5%