Nissan zatvara pogone prvi put u 11 godina

0

Nissan je u četvrtak najavio da će zatvoriti dva svoja proizvodna pogona, u Španiji i Indoneziji, jer je potonuo u crveno prvi put nakon 11 godina nakon što je pandemija koronavirusa skresala globalnu potražnju i obustavila proizvodnju.

Nissanov izvršni direktor Makoto Uchida rekao je novinarima da će proizvodnja u Evropi biti fokusirana na britanski pogon u Sanderlendu, a proizvodnja u Indoneziji premještena na Tajland, dok japanski proizvođač automobila smanjuje globalnu proizvodnju za 20%, prenio je Associated Press.

Nissan Motor Co. izvijestio je u četvrtak o gubitku od 671,2 milijarde jena (6,2 milijarde dolara) za fiskalnu godinu koja se završila u martu, što je prvi godišnji gubitak od finansijske krize u godini koja je završila u martu 2009. godine.

Godinu radnije zabilježio je dobit od 319,1 milijardu jena.

Nissan je objavio da je njegova globalna proizvodnja vozila opala za 62% u aprilu na 150.388 vozila u odnosu na godinu ranije. Globalna prodaja vozila pala je za gotovo 42% prošlog mjeseca.

Nissanova prodaja za fiskalnu godinu koja je završila u martu potonula je gotovo 15%, na 9,9 biliona jena.
“Budućnost ostaje nejasna i izuzetno ju je teško predvidjeti”, rekla je Uchida.

Nissan je veći dio prošle godine proveo u nastojanju da popravi svoju reputaciju oštećenu prošlogodišnjim optužbama šefa Carlosa Ghosna za zloupotrebu položaja.

Na već postojeće probleme nadovezala se ove godine i pandemija koronavirusa.

D. Hadžić