Niskotarifni autobusni prevoznik Flixbus stiže u BiH

0

Njemačka kompanija Flixbus mogla bi tokom sljedeće godine donijeti jeftinu vožnju autobusom u Bosnu i Hercegovinu.

Naime, Flixbus putnicima širom Europe od 2013. godine nudi putovanje autobusom po uzoru na niskobudžetne aviokompanije. Karte je moguće kupiti putem interneta i, što se ranije kupe, cijena je niža. Na taj način, put između mnogobrojnih europskih gradova postao je dostupan već po cijeni od nekoliko eura.

Kompanija je od polovine juna ove godine prisutna i u Hrvatskoj, a prema nedavno objavljenim podacima, njihovim autobusima putovalo je otprilike 140.000 putnika u toj zemlji.

Sličnom uspjehu Flixbus se nada i u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Kako kažu za portal eKapija u ovoj kompaniji, tokom 2017. godine nastavljaju umrežavati sve susjedne zemlje.

– Plan nam je da pored širenja mreže domaćih i međunarodnih linija u već postojećim državama, u 2017. počnemo rad u BiH i Srbiji. Cilj je da Flixbus poslovni model sada prenesemo na te zemlje i stanovnicima ponudimo nov nivo kvaliteta u putovanju autobusom, cijene koje su prihvatljive svačijem džepu i dostupnost gradova širom Europe – kaže Dean Čebohin, direktor razvoja poslovanja kompanije Flixbus za regiju srednje i istočne Evrope.

Ova kompanija predstavlja kombinaciju tehnološkog startapa, e-trgovine i tradicionalnih prevozničkih kompanija, a njen uspjeh možda i najbolje pokazuje koliki uticaj digitalizacija može imati na poslovanje i u oblasti u kojoj to možda i nije na prvi pogled očigledno. (eKapija)