Nikšić-Naim: Povećati kompetitivnost domaće ekonomije i unaprijediti javno-privatno partnerstvo

0

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić susreo se danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu s regionalnim menadžerom Međunarodne finansijske korporacije(IFC) za Centralnu i Jugoistočnu Europu Arijom Naimom s kojim je razgovarao o modalitetima buduće saradnje Federalne vlade i ove članice grupacije Svjetske banke.

Premijer Nikšić upoznao je gosta s prioritetima Vlade Federacije s posebnim osvrtom na unaprjeđenje konkurentnosti domaće privrede kroz usvajanje fiskalnih zakona, koji će, kako je ocijenio, dovesti do liberalizacije tržišta, poboljšanja poslovnog ambijenta i unaprjeđenja uslova za značajnije investiranje.  

–  Spremni smo dati podršku stranim investitorima, ali i ohrabriti domaće privrednike na značajnije investiranje. Ono što ne želimo jesu investitori koji u Bosni i Hercegovini tragaju za jeftinom radnom snagom. Takve okolnosti su nepovratno iza nas. Naše opredjeljenje su kredibilne investicije koje će doprinijeti ekonomskoj konkurentnosti naše zemlje, te omogućiti kako povratak, tako i ostanak kompetitivne radne snage, naglasio je Nikšić.

Uporedo s tim, istakao je Nikšić, fokus Federalne vlade bit će na zelenoj ekonomiji i energetskoj tranziciji koju trebaju pratiti adekvatni socijalni programi.  

Ari Naim je ukazao federalnom premijeru na komparativne prednosti bosanskohercegovačke privrede u smislu blizine europskog tržišta, ali i razvijene industrijske tradicije u našoj zemlji. Također, istakao je mogućnosti realizacije kompleksnijih projekata u aktivnijoj saradnji Vlade Federacije i privatnih investitora.  S tim u vezi, ocijenjenio je važnim kreiranje normativnog okvira za javno-privatno partnerstvo te je ukazao na tehničku pomoć i ekspertizu koju je IFC spremna staviti na raspolaganje Vladi FBiH.

Premijer Nikšić iskoristio je ovu priliku da se zahvali Međunarodnoj finansijskoj korporaciji na dosadašnjoj saradnji, posebno u realizaciji projekata u oblasti željezničke i putne infrastrukture, koje oblasti, kako je rekao, također ostaju visoko na listi prioriteta Vlade Federacije BiH. S tim u vezi, saradnja Vlade Federacije BiH i Međunarodne finansijske korporacije, ne samo u toj, već i u drugim oblastima, bit će od izuzetnog značaja, zaključio je Nikšić.