Nike otpušta gotovo 2.000 radnika

0

Američki proizvođač sportske odjeće Nike izvijestio je da će otpustiti oko dva posto radne snage kako bi smanjio troškove u razdoblju slabije potražnje.

Zbog visokih trošova života građani manje kupuju sportsku opremu i trgovci su smanjili narudžbe pa je Nike odlučio srezati potrošnju za dvije milijarde dolara prilagodbom proizvodnje i upravljačke strukture.

Iznos uključuje i 400 do 450 miliona dolara troškova otpremina koje kompanija planira knjižiti u trećem tromjesečju, prema planu objavljenom u decembru.

U četvrtak izvijestili su da će ugasiti nešto više od 1.600 radnih mjesta, od ukupno 83.700 širom svijeta, naglasivši da neće otpuštati prodavače i radnike u distribucijskim centrima, prenosi Hina.

Kompanija će gasiti radna mjesta u dvije etape, prva počinje u petak, a druga bi trebala biti dovršena do kraja maja, kada završava četvrto poslovno tromjesečje.

– Mjere koje poduzimamo omogućit će nam da svedemo našu organizaciju na pravu mjeru kako bismo iskoristili najbolje prilike za rast, budući da zanimanje za sport, zdravlje i dobrobit nikada nije bilo veće – saopćio je Nike.