Nikad manje putnika u hrvatskim lukama unazad 10 godina

0

Hrvatski Državni zavod za statistiku saopštio je da je tokom ljeta u morskim lukama u zemlji zabeleženo najmanje putnika u posljednjih deset godina, prenosi portal Index.hr.

Tokom prvih devet mjeseci, u hrvatske morske luke doputovalo je 16,1 miliona putnika, što je za 48 posto manje nego u istom periodu prošle godine.

U trećem tromjesečju u hrvatske morske luke ukrcalo se i iskrcalo 10,6 miliona putnika. To je za 44 posto manje nego u istom periodu prošle godine, ali i najmanje u tom tromjesečju u poslednjih deset godina.

Broj brodova koji su prispeli u luke u prvih devet mjeseci ove godine opao je za 34,7 posto, na 194.200.

U toku trećeg tromjesečja u hrvatske luke prispelo je 99.500 brodova, što je za 33 posto manje nego u istom periodu 2019. godine.

Iz hrvatskog Državnog zavoda za statistiku navode da je pandemija uzorčnik pada prometa putnika i vozila u unutrašnjem i međunarodnom prometu u hrvatskim morskim lukama.

Robe je, međutim, bilo za 1,4 posto više u prvih devet mjeseci ove godine, odnosno 15,5 miliona tona.

Najveći porast prometa robe od 7,5 posto (5,5 miliona) zabilježen je u trećem tromjesečju.

Hrvatski Državni zavod za statistiku objašnjava da je takva situacija posljedica porasta prometa tečnog tereta za 15,1 posto, kao i porasta prometa suhe robe za 11 posto u odnosu na isti period prošle godine.

S druge strane, promet robe u kontejnerima smanjen je za 9,7 posto.