Nijemci protiv carina na kineske automobile

0

Njemački proizvođači automobila protive se mogućim evropskim kaznenim carinama na uvoz električnih automobila iz Kine.

Njemačko udruženje automobilske industrije (VDA) pozvalo je na spremnost za uključivanje u dijalog obe strane kako bi se izbjegla šteta za razvoj sektora.

– Protivsubvencijske mjere, kao što su dodatne carine, ne bi riješile izazove za evropsku i njemačku autoindustriju. Naprotiv, svrha kompenzacijskih carina koje predviđa Evropska komisija mogla bi brzo imati negativan efekat – rekla je predsjednica VDA Hildegard Miler za nedjeljno izdanje novina Die Welt.

Prema njenim riječima, trgovinski sukob takođe bi ugrozio transformaciju prema elektromobilnosti i digitalizaciji.

Od prošle jeseni Evropska komisija istražuje da li električni automobili u Kini imaju nezakonite subvencije. Prema Komisiji, kineska električna vozila obično su oko 20 posto jeftinija od modela proizvedenih u EU, piše SEEbiz.

Antisubvencijska istraga sada bi mogla dovesti do nametanja kaznenih carina. Preliminarna objava komisije planirana je do 5. juna.

Prema Centru za automobilska istraživanja sa sedištem u Duizburgu, nemački proizvođači automobila prodaju 30%-40% svoje proizvodnje na kineskom tržištu.

U slučaju evropskih kaznenih carina, ti proizvođači bi mogli da budu prva meta mogućih kineskih protivmjera, prenosi Telegraf.