Nijemci protestuju zbog izgradnje Tesline fabrike

0

Oko 250 njemačkih građana protestovalo je u subotu na periferiji Berlina na lokaciji gdje američka automobilska kompanija Tesla planira izgradnju svoje velike fabrike. Nezadovoljni su jer smatraju da će Teslina fabrika ugroziti dovod vode i okoliš u ovom dijelu grada.

Tesla je naime u novembru najavila da će svoju prvu evropsku fabriku izgraditi u Gruenheideu, istočnom dijelu Brandenburga.

Političari, sindikati i industrijalci pozdravili su ovaj potez, navodeći kako će on povećati broj radnih mjesta u regiji, no briga za okoliš ipak je izazvala nezadovoljstvo ljudi, prenosi Reuters.

“Ovdje smo da dignemo svoj glas jer Tesla krade našu vodu”, kazali su neki od demonstranata.

Protesti dolaze nakon što je Udruženje voda iz Brandenburga u četvrtak upozorilo na “velike i ozbiljne probleme sa dovodom pitke vode i odlaganjem otpadnih voda” za predloženu fabriku.

Protesti zagovornika borbe za okoliš ranije su već zaustavili i odložili nekoliko planova za izgradnju kao što je RWE-ov rudnik lignita u šumi Hambach blizu Kelna.

Sada u Berlinu demonstranti upozoravaju da će izgradnjom fabrike biti uništeno oko 300 hektara šume a to će svakako uticati na život bića u njoj, uključujući ptice, insekte i šišmiše.

Dobrodošlica za Teslu

Nijemci se bune i protiv očekivanog “enormnog” povećanja saobraćaja na obližnjem autoputu i kroz sela.
Uporedo s ovim protestom, na drugoj strani ulice, 20-ak ljudi se skupilo i istaknulo transparente kojima Tesli želi dobrodošlicu u svoje selo.

Oni smatraju da će fabrika poboljšati život u regiji, kreirati radna mjesta i dati nove prilike mladim ljudima.