Nijemci će vršiti nadzor nad izgradnjom prve vjetroelektrane u Republici Srpskoj

0

Delegacija “Elektroprivrede Republike Srpske” na čelu sa izvršnim direktorom za investicije i razvoj Jovicom Vlatkovićem potpisala je sa njemačkom konsultantskom firmom ugovor za PIK konsultanta za izradu projektne dokumentacije i nadzor nad izgradnjom vjetroelektrane “Hrgud”, prve u Republici Srpskoj.

Riječ je o njemačkoj firmi GOPA Intec International energy Consultants.

Iz “Elektroprivrede Republike Srpske” je saopšteno da u narednom periodu slijedi priprema tenderske dokumentacije za izgradnju prve vjetroelektrane u Republici Srpskoj instalisane snage 48 megavat časova i prosječne godišnje proizvodnje 126 gigavat časova.

“Vrijednost projekta je 64,285 miliona eura, od čega je 60 miliona eura obezbijedila njemačka KfW banka, a ostatak je iz vlastitih sredstava”, navodi se u saopštenju.

Ovo je značajan iskorak u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, a “Elektroprivreda Republike Srpske” opredijeljena je da u narednom periodu izgradi objekte iz obnovljivih izvora instalisane snage 1.000 megavat časova, navode iz “Elektroprivrede Republike Srpske”.